Udruženje “Poplavljeni 1965 i 2014” danas je izdalo saopštenje povodom postavljanja kamena temeljca za crpnu stanicu čija izgradnja je obećana ali neispunjena do danas.

U saopštenju se navodi sledeće:

“Šesnaestog maja navršava se 5 godina od poplave koja nas je zadesila 2014. godine i teškog stradanja svih nas na Ljubić keju i Sajmištu. Iako je u međuvremenu nešto od neispravnosti i popravljeno, već 2016. godine od nove poplave smo se spasili samo zahvaljujući budnosti i tvrdoglavoj upornosti nas poplavljenih.

Ne želevši da nam se ponovi isti scenario i u budućnosti, u martu prošle godine organizujemo sastanak u MZ sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, gde dobijamo obećenje da će grad u najkraćem roku preduzeti sve mere da se izgradi crpna stanica na Ljubić keju, kao jedina pouzdana garancija da ovde poplave neće biti. Takođe i pismo direktora Srbija voda, Gorana Puzovića, u kome se početak radova na rekonstrukciji kanala najavljuje za prvu polovinu 2019. god.

U međuvremenu na naš zahtev, u PGR “Centar” izdvojena je lokacija na ovom mestu, kako bi crpna stanica mogla da se gradi, bez čekanja na uređivanje prostora na preostalom delu kastatarske parcele. Budžetom grada za ovu godinu planirano je 600.000 dinara za izradu projekta crpne stanice.

Dakle svi preduslovi su obezbeđeni, ali mi do danas nemamo nikakve informacije da se nešto konkretno na dalje i preduzima u cilju ispunjenja obećanja koja su nam data. A poznato nam je da su vremenski i klimatski uslovi sve nepredvidljiviji, dakle u ovim uslovima nama poplave i dalje prete.

Zato smo odlučili da sami obavimo neke od formalnosti i da ovo polaganje kamena temeljca (kamena mudrosti i razuma) uradimo sami o svom trošku, a sve u pokušaju da se stvari ubrzaju. Cilj skupa takođe je i da nas sve podseti na slike vode u našim domovima, opasnost koja nam i dalje preti, kao i na obećanja gradonačelnika i direktora Srbija Voda, da grad i država imaju snage i sredstava da ovaj problem reše. Podsetiću vas da je sličan probelm rešen po hitnom postupku, kada je to trebalo uraditi za potrebe jednog velikog trgovinksog lanca koji je došao u naš grad.

Samo ovo treba uraditi što pre, jer su posledice, kako smo videli u 2014. i 2016., u materijalnom smislu višestruko veće od ovog projekta. Naš skromni doprinos tome danas će biti kamen temeljac, koji polažemo kao ponovoni apel za pomoć koja nam je više puta obećavana, a do danas ne ispunjena.”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here