Narodni poslanik Marko Parezanović govorio je na sednici skupštine Srbije tokom rasprave u načelu o setu zajmova za infrastrukturne projekte i tom prilikom istakao da je izgradnja auto-puteva oko Čačka najvažniji projekat u poslednjih 50 godina za ovaj deo Srbije.

“Država Srbija je do pre samo 7 godina uzimala veliki broj kredita pod nepovoljnim uslovima, sa visokim kamatnim stopama kako bi servisirala ogroman budzetski deficit koji je samo 2012. godine bio na nivou od 6% BDP-a, odnosno u apsolutnim ciframa oko 190 milijardi dinara. Kada uzmemo u obzir da je tada privreda bila u recesiji, odnosno da je rast BDP-a bio negativan, to je bio razlog zašto je naš javni dug sa oko 29% iz 2008. došao do skoro 60% 2012. sa izraženom tendencijom rasta. Zahvaljujući tome što smo 2018. imali suficit u budzetu i činjenici da nam BDP raste četvrtu godinu za redom, javni dug Srbije pao je sa 70 na 50 procenata sa izraženom tendencijom pada. Prognoze Svetske banke govore da će ekonomija Srbije u naredne 4 godine kumulativno rasti oko 20%. To znači da smo po pitanju javnog duga u potpuno komfornoj zoni. Zahvaljujući svemu tome mi danas ne moramo da uzimamo kredite da bi plaćali plate i penzije i bežali od bankrota, već da bi ulagali u infrastrukturu i gradili auto puteve.”

Parezanović je rekao da su auto putevi i fabrike spomenik jednog vremena i da te rezultate niko ne može da im oduzme jer će benefite koristiti generacije koje dolaze.

“Pola veka čekamo auto puteve oko Čačka i ovo je sigurno najznačajniji projekat za ovaj deo Srbije. Koliko smo samo života izgubili na Ibarskoj magistrali za nekoliko decenija, otprilike jedan manji grad ili opština su nestali. Pre 10 godina smo mogli samo da sanjamo, a danas postajemo raskrsnkca koridora. I mogu naši protivnici da nas kritikuju, vređaju, izmišljaju sve i svašta, ali ove auto puteve koristiće buduće generacije i za 10 i za 50 godina. To je neka vrsta političkog spomenika jednog vremena, vremena u kojem su građani poverenje ukazali SNS-u i Aleksandru Vučiću. Ti rezultati će ostati i posle nas i to niko ne može da nam oduzme – naglasio je Parezanović u svom obraćanju u narodnoj skupštini Republike Srbije.

On je u svom govoru još jednom kritikovao Boška Obradovića jer ne dolazi na sednice kada se govori o važnim temama, a uredno prima platu, dok mu skupština plaća i kiriju za stan u Beogradu.

Izvor: Reflektor

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here