Prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji otvorena je danas (21. maj 2019.) u Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) u Beogradu. Ovo će parovima bez dece omogućiti da lečenjem u zemlji dobiju potomstvo. U banci će se čuvati spermatozoidi i jajne ćelije, ali i embrioni donatora. Svi parovi koji imaju problem sa začećem iz banke će dobiti reproduktivni materijal.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je u opremu uloženo oko 1 mil EUR i da su embriolozi, biolozi, genetičari, ginekolozi i infektolozi prošli sve neophodne obuke:

– Parovi iz Srbije koji imaju problem sa začećem, više ne moraju da idu u inostranstvo kako bi se ostvarili kao roditelji. To mogu sada da urade i u Srbiji. Doneti su neophodan zakon i svi podzakonski akti kako bi se ta oblast precizno definisala.

Direktor GAK-a Aleksandar Stefanović rekao je da više od 15% parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom. Podsetio je da se od 1991. godine u GAK-u u Višegradskoj radi postupak vantelesne oplodnje i da je tada rođena prva beba.

Zahvaljujući banci reproduktivnih ćelija, žene i muškarci u Srbiji moći će, o trošku države, da zamrznu svoje polne ćelije i embrione, kao i da ih poklone drugim ljudima koji ne mogu da se ostvare kao roditelji. Ministar Lončar je pozvao građane Srbije da se uključe u projekat, kako bi bilo što više donatora i kako bi što više parova bez dece dobilo potomstvo.

Pravo da budu donori reproduktivnog materijala imaju žene koje su zdrave fizički i psihički i koje su stare između 21 i 34 godine i muškarci do 40 godina.

Zakonom je predviđeno da svi donori jajnih ćelija, spermatozoida i embriona budu anonimni za primaoca, ali će morati da prođu neophodne zdravstvene preglede i psihološke procene, kao i da se testiraju na polno prenosive bolesti. Anonimnost je zagarantovana, a podaci o donoru neće moći da se dobiju, osim zbog medicinskih indikacija za dete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here