Što se tiče zabrane zapošljavanja, ona će od 1. januara biti ukinuta“, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Mi moramo da optimizujemo ceo sistem, biće potrebno finansijskih sredstava, ali će biti drugačije organizovano“, dodaje Đorđević.

Fiskalni savet preporučuje da se to dogodi što pre jer postoji manjak zaposlenih u ključnim oblastima. TV Prva saznaje da bi do toga zaista i moglo da dođe.

“Nedostaje nam bar još ovoliko zaposlenih lekara. Problem zapošljavanja je osnovni problem, pošto lekari odlaze van zemlje”, kaže prof. dr Biljana Stošić, načelnik anestezije niškog Kliničkog centra.

Razgovarano je o mehanizmima kontrole zapošljavanja kojii su uspostavljeni zarad fiskalne konsolidacije i o uticaju prestanka važenja Zakona o načinu određivanja
maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru na prijem novog kadra, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Podsećamo, zabrana zapošljavanja u Srbiji uvedena je krajem 2013. godine i u dogovoru sa MMF u više navrata njen rok važenja je produžavan. Nov kadar mogao se zaposliti u državnim službama samo tamo gde je postojala potreba, a i za takvu odluku bilo je potrebno dobro obrazloženje i odobrenje vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje.

Izvor: Prva

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here