Za pet godina zaposleno je više od 12.000 zdravstvenih radnika, izjavio je danas ministar Zlatibor Lončar.

On je pojasnio da nikada u zdravstvu nije bilo zabrane zapošljavanja, već se samo kontrolisalo da na jednom mestu nema viška lekara i tehničara, dok na nekom drugom nedostaje osoblje.

Lončar je dodao da se Srbija bori sa problemom odlaska zdravstvenih kadrova, što, kaže, nije lako, povećanjem plata, koje će biti i veće.

Ministar je istakao da je ranije bila “misaona imenica”, nešto što je sada već postala tradicija – posao za najbolje studente medicine.

Najavio je da će u junu biti zaposleno još 100 najboljih mladih lekara, pored do sad zaposlenih, kao što posao dobijaju i najbolje medicinske sestre i tehničari.

“Što to neko nije radio ranije? Nije ih to interesovalo”, konstatovao je Lončar.

On je ukazao i da se situacija poboljšava kada je reč o odlasku ljudi na preventivne preglede, ali da je potrebno da se još podigne svest da je, koliko god se ulagalo u opremu, mnogo jeftinije da se uloži u preventivne preglede, problem otkrije i izleči na vreme.

Lončar je najavio i da će nova akcija preventivnih pregleda biti u nedelju 26. maja, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

On je apelovao na građane da dolaze na skrining preglede, jer je odziv slab – ni 30 odsto, a to je način da se bolest otkrije na vreme i izleči.

Otvara se prva banka reproduktivnih ćelija

Prva banka reproduktivnih ćelija biće otvorena danas u Klinici za ginekologiju i akušerstvo kliničkog centra Srbije (KCS), pa građani kojima je neophodan reproduktivni materijal neće više morati da odlaze u inostranstvo kako bi se ostvarili kao roditelji, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao da je država uradila sve što je do nje, da je u opremu banke uloženo oko milion evra, kao i da su kadrovi prošli posebnu obuku.

“Za razliku od prethodnika koji su slali građane na lečenje u inostranstvo, mi osluškujemo potrebe građana i zahvaljujući finansijskoj disciplini, mnogo toga smo uradili i sada je dostupno pacijentima u Srbiji. Danas otvoriti banku reproduktivnih ćelija, to je veliki dan, posebno za ljude koji ne mogu na drugi način da se ostvare kao roditelji, bez doniranja reproduktivnih ćelija”, pojasnio je ministar.

Zahvaljujući banci reproduktivnih ćelija, žene i muškarci u Srbiji moći će da o trošku države zamrznu svoje polne ćelije i embrione, kao i da ih poklone drugim ljudima koji ne mogu da se ostvare kao roditelji.

Pravo da budu donatori reproduktivnog materijala imaju žene koje su zdrave fizički i psihički i koje su stare između 21 i 34 godine i muškarci do 40 godina.

“Želimo da što više donora bude iz Srbije, i sada je važno da motivišemo ljude da budu donori, da više parova ili pojedinaca pomognemo”, pojasnio je Lončar.

On podseća da je anonimnost zagarantovana i da neće moći da se dobiju podaci, osim zbog medicinskih indikacija.

“Sve je uređeno pravilnikom da do tih podataka ne može da se dođe”, zaključio je Lončar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here