Cene nekretnina u Beogradu od 2000. godine beleže vrtoglavi skok, a trenutno su oborile sve prethodne rekorde. Sličan slučaj je i u Čačku, gde se trenutno gradi dvocifren broj zgrada, a da su pritom gotovo svi stanovi prodati unapred. Najčešće cene kvadrata novogradnje u Čačku su oko 850 EUR, dok na određenim lokacijama cena dostiže i 1000 EUR bez PDV-a.

Stručnjaci kažu da je osnovni razlog to što je potražnja za stanovima mnogo veća od ponude. Dinamiku rasta n pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Tokom 2018. godine, u odnosu na 2017. godinu, cene stanova novogradnje u Srbiji povećane su za 12,8%, dok su u Beogradu povećane za 14,7%.

Cene kvadrata kreću od 1.600 EUR za stare stanove, kojima je potrebno renoviranje, a idu do 4.500 EUR za stanove u centru grada. Slična je situacija i na Dedinju i na Senjaku, gde se luksuzne novogradnje prodaju za 5.000 EUR po kvadratu.

Posmatrano u odnosu na region, Beograd je prestigao Sarajevo, Skoplje i Zagreb, a sve je bliži i svetskim metropolama.

– U Beču su u poslednjih pet godina cene stanova dosta porasle, pa je prosečna cena kvadrata oko 6.000 evra. U centralnim zonama Pariza cene se kreću od 9.000, pa do neverovatnih 40.000 evra. U Moskvi je prosečna cena oko 7.500 evra – rekao je Nenad Stojanović, direktor Real consulting-a.

Prema njegovim rečima, do skoka cena doveli su rast BDP-a, povoljni stambeni krediti i sve veći priliv stanovništva iz ostalih delova Srbije:

– Ttržište ne stagnira, stanovi se prodaju, a najviše se traže novogradnje, koje se prodaju gotovo u temeljima. Mislim da će ovakve cene u narednom periodu biti konstanta, osim ako se ne desi nešto na globalnom tržištu, neka velika ekonomska kriza koja bi poremetila tržište.

Osim kupaca iz Srbije, za stanove su zainteresovani i kupci iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Kine i Rusije.

Izvor: ekapija/media portal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here