Čačak – U Gornjoj Trepči danas je održana nacionalna kampanja “Žene žive i na selu”. Cilj je da se učine vidljivijim problemi zdravstvene i socijalne zaštite žena iz ruralnih sredina i da im se pomogne da počnu sopstveni posao.

Predsednica Narodne Skupštine RS Maja Gojković istakla je da su spremni i da razgovaraju o tome koliko je trebalo unaprediti položaj žena u društvu i koliko se to realizovalo.

,,Danas su žene u Srbiji ravnopravnije i više nego ikada zastupljene u političkom životu. Imamo istorijski broj žena u Parlamentu RS, ali kada se osvrnemo oko sebe vidimo da su to predstavnici žena koje žive u gradskim sredinama i da mi svi kao društvo malo znamo o tome kako zaista izgleda život žena na selu, kakvi su njihovi problemi i da li mi delimo jednake poglede na ravnopravnost žena. Mi želimo u tim razgovorima da sagledamo probleme žena koje žive u ovakvim sredinama kao što je Gornja Trepča”, rekla je Gojković dodajući da potrebno upoznati se i sagledati probleme žena sa sela kako bi kasnije znali na koji način da unaprede zakone koje donose u tom pravcu.

,,Moramo se upoznati sa problemima žena kako bi znali šta preduzeti da bi se žene više bavile preduzetništvom u ovakvim sredinama, da ohrabrimo ljude da ostavljaju imovinu ženama, a ne samo muškim potomcima. Žena danas ne može da dobije kredit ako ne može banci da pokaže da je vlasnik nekog dela imovine, da podstaknemo žene ovde da otvoreno govore o nasilju u porodici i nad ženama, što je izuzetno teško i u gradskim sredinama i naravno da razgovaramo o tome koliko su žene na selu zainteresovane da učestvuju u odlukama važnim o izgledima i unapređenju života na selu, koliko su zainteresovane da dođu i da se bave politikom, jer mi zaista nemamo u Parlamentu autentičnu predstavnicu žena sa sela među poslanicama”, istakla je Gojković.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović navela je da je ovo jedina radionica gde se od žena koje žive na selu i imaju svoje porodice i biznis može čuti sa čim se to one susreću i koji su njihovi problemi.

,,Žena na selu prva ustaje, prva je u voćnjaku ona je kada je na selu stub porodice, ako je neki član porodice bolestan ona o njemu brine. Ta tradicionalna opterećenost žene na selu je ostala, a žene koje sam danas ovde srela u Gornjoj Trepči su završile fakultete i najmanje srednje škole. One su u stanju da koriste moderne tehnologije, digitalno su pismene, komuniciraju sa istim takvim partnerima širom Srbije i van granica naše zemlje. Žale se na infrastrukturu, da im nije dovoljno dostupno zdravstvo, žale se da očevi, braća muževi bez obzira što ih beskrajno vole i dalje prave podelu na tradicionalnu ženu koja mora da bude opterećena pranjem, kuvanjem i brigom o deci, neuspehom dece u školi i da oni negde imaju važnije poslove koji predstavljaju porodicu van porodice”, kazala je Đukić Dejanović.

Ona dodaje da upravo zbog tih nekih problema ravnopravnost na selu još nije zaživela, da to iziskuje da se razgovori vode na selu i da se ne mogu više tribine o poziciji žene na selu praviti u gradovima.

Ministarka Đukić Dejanović istakla je da žene na selu imaju potpuno ista prava kao i žene u gradu.

,,Napravljen je jedan korektan i konačno pošten korak ka tim ženama i one imaju potpuno ista prava, međutim to se prvi put dogodilo nakon Zakona o finansijskoj podršci porodice koji je donet prošle godine. I tu smo jako dugo kaskali za nečim što se zove ravnopravnost”, rekla je Đukić Dejanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here