Čačak – Sinoć je u selu Miokovci održan zbor voćara iz nekoliko sela koja su pogođena gradom. Osim voćara iz Miokovaca sastanku su prisustvovali i voćari iz Prijevora, Gornje Gorevnice, Vranića, Trbušana, Milićevaca.

Na zbor su bili pozvani i predstavnici Hidrometeorološkog zavoda koji se nisu pojavili, dok je ispred lokalne samouprave bio prisutan načelnik za LER Vladimir Gojgić. Kao sudski veštak na zbor je došao dr Vlajisav Papić, a kao stručnjak iz oblasti voćarstva dr Aleksandar Leposavić. Voćarima se obratio i čačanski advokat Ivan Ćalović.

Sudski veštak Vlajisav Papić je kazao da svi oštećeni voćari za početak treba da pravilno popune formulare za nadoknadu štete i predaju u lokalnu samoupravu kako bi se izvršilo veštačenje i potom nadoknadila pričinjena šteta.

Međutim, voćari su tražili da im se prvo kaže zbog čega ni do danas ništa od prošlogodišnje štete nije naplaćeno, niti su dobili bilo kakvo saopštenje ili obaveštenje šta se dogodilo sa papirima koje su prošle godine popunili i predali.

Advokat Ivan Ćalović kazao je da je već jedan sudski spor zbog naknade štete u voćnjaku u toku, i da će biti najverovatnije okončan do kraja godine. On je savetovao voćarima da prikupe sve relevantne dokaze, a to znači: katastarske parcele, sistem kultura koje su zasađene, šteta koja je naneta, i da potom napišu tužbu protiv RHMZ – a i države Srbije, jer je kako je rekao “ovo nedopustivo maltrtiranje voćara i seljaka”.

On je rekao da smatra da je sistem protivgradne zaštite apsolutno van upotrebe, da voćari imaju pravo da traže naknadu za nanetu štetu i izgubljenu korist ne samo za ovu, već i za prošlu ali i narednu godinu. Ćalović je istakao da se na čelu RHMZ – a nalazi “čovek koji očigledno nije sposoban da komanduje tom službom”. On je mišljenja da je država kriva što nije obezbedila valjane stručnjake.

“Ako ih nema, onda neka vrate one iz penzije koji su do 2000. godine uspešno branili ovaj kraj i skoro da nikada nije bilo grada. Ako nema ni takvih, treba platiti stručnjake iz inostranstva gde se to uspešno radi”, rekao je Ćalović. On je optužio državu da ne misli dovoljno o seljacima i to se prema njegovim rečima, na ovom konkretnom primeru očigledno pokazalo.

Dr Aleksandar Leposavić je istakao da se ne sme tražiti krivac u Bosni ili Mađarskoj, jer svaki put kad se desi ovako katastrofalno nevreme, iz radarskih centara kažu da se nije dejstvovalo u susednim državama iz kojih su gradonosni oblaci stigli.

“Ni jedna država u okruženju nema takav intenzitet elementarnih nepogoda, konkretno mislim na grad. Neke stvari ne mogu da se proizvedu u svetu, to što Miokovčani imaju kajsiju, to nema niko, ali šta se dešava sa jabukom? Kažu osigurajte, uložite, vi to uradite, podignete protivgradne mreže, to vas košta 20 hiljada evra, uložite u osiguranje, a nekome se onda dozvoli da uvozi iz Poljske jabuku, i pošto možete vi da prodate onda vašu?”, kazao je Leposavić.

On je istakao da ćen voćari verovatno dobiti odštetu u vrednosti i do 70 posto, ali šta će da rade sledeće godine, s obzirom da je nevreme toliko oštetilo voće da će i sledeća godina biti katastrofalna što se tiče prinosa.

Leposavić je rekao da je slična situacija i sa malinarima gde je sneg napravio nepopravljivu štetu i da se ljudi iseljavaju masovno iz Arilja i Ivanjice jer ne vide više mogućnost da nastave sa proizvodnjom maline u ovakvim uslovima.

Voćar Zoran Jelić iz Miokovaca postavio je pitanje zašto gradonačelnik Čačka Milun Todorović nije “smogao snage i pronašao bar pet slobodnih minuta da dođe do njih, da ih obiđe u ovom teškom trenutku”.

“Nije sve u tome da se otvori Kajsijada, malo se posedi i ode, sada je gradonačelnik preko potreban ovim mučenicima, ovim poljoprivrednim proizvođačima”, rekao je Jelić.

On je takođe postavio pitanje kako zazimiti posle ovakve katastrofe, od čega platiti porez, kako školovati decu i od čega obnoviti poljoprivrednu proizvodnju sledeće godine kada su svi izgledi da ih i narednih godina čeka ista situacija.

On je pozvao državu da pod hitno nađe način i sredstva da reši stanje u radarskom centru u Užicu i u svim protivgradnim stanicama jer su kako tvrdi radari iz 1979. godine. A rok trajanja im je po 18 godina.

“Radari nam ulaze u treće punoletstvo ljudi! Kažu mi smo lideri u regionu a mi ne možemo jednu praćku da ispalimo u nebo a da nam ne padne na krov ili ne daj bože nekome na glavu”, izričit je Jelić.

Načelnik gradske uprave za LER -a Vladimir Gojgić je istakao da je grad Čačak učinio sve što je od njih traženo.

“Protivgradnim strelcima je nabavljena oprema i kupljene rakete. One se kupuju na javnim nabavkama i iste kupujmo i mi i RHMZ”, kazao je Gojgić i dodao da oko kvaliteta raketa i radio veze ne može da govori jer to nije u nadležnosti grada. Gojgić je kazao da će republika pomoći u naplati štete.

Izvor: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here