Na Beogradskom sajmu od 21. do 24. maja 2019. godine održan je 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća pod sloganom „Vreme je za nove tehnologije“. Pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnike i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a u okviru nastupa naučnoistraživačkih ustanova i institucija, učestvovao je Fakultet tehničkih nauka u Čačku.

Manifestaciju otvorio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović, a ključna izlagačka tematska oblast je bila globalni tehnološki trend – promocija Industrije 4.0 kroz digitalne tehnologije, kompletnu digitalizaciju svih proizvodnih procesa i poslovno umrežavanje. Po ovogodišnjoj zastupljenosti sledi grupacija iz oblasti industrijske elektronike i mernih uređaja, zatim termotehnika i elektroenergetika. Zapaženo je i povećanje interesovanja iz oblasti materijala i komponenti za industriju (polugotovi i gotovi proizvodi), tehnologija i opreme za pripremu i prečišćavanje vode, ali i sistema i komponenti za pakovanje i ambalažu.

O nastupu FTN prodekan na nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Nebojša Mitrović podseća da na ovoj značajnoj sajamskoj manifestaciji sedma godina na kojoj Fakultet tehničkih nauka učestvuje, dodajući da je sajam prava prilika da se predstave rezultati istraživanja realizovanih na projektima koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Takođe, u okviru nastupa FTN predstavljeni su „pilot“ projekti FTN, rezultati saradnje sa privredom, naučne i stručne publikacije u izdanju FTN, a priliku za predstavljanje u okviru štanda FTN imalo je i čačansko preduzeće Plazmateh.-kaže prodekan Mitrović.

Pored brojnih posetilaca, među kojima je bio veliki broj učenika srednjih škola koji su se interesovali za studije na FTN u Čačku, pažnju Fakultetu ukazali su nekadašnji studenti, sada uspešni diplomirani inženjeri i menadžeri zaposleni u kompanijama širom Srbije. To je bila prilika da se najavi buduća saradnja sa kompanijama u kojima su zaposleni, pre svega za obavljanje stručne prakse studenata i buduća zaposlenja.

Tehničko-tehnološka ostvarenja demonstrirali su i promovisali više od 600 direktnih i indirektnih izlagača, proizvodnih ili projektantskih kompanija, naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, start-up projekata i inovativnih pojedinaca iz tridesetak zemalja. Oko polovine ukupnog broja izlagača bilo je iz inostranstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here