Skupština Srbije počela je sednicu o Kosovu i Metohiji. “Moj posao je da uvek govorim istinu, ma kako gorka ona bila”, rekao je Vučić. Albanaca će za 100 godina biti dvostruko više od Srba na Balkanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto pre 16 časova u skupštinsko zdanje, a 15-ak minuta kasnije počeo je obraćanje poslanicima o tome u kom pravcu teče rešavanje kosovskog problema.

“Razmišljao sam da li da govorim o tome kako su neki probali da me spreče da uđem u zgradu Skupštine, ali su to nevažni pokušaji i neću da govorim”.

– “Vreme je da otvoreno izaberemo između slatke laži i gorke laži. Moj posao je da saopštavam istinu, gorku istinu, ma kakva ona teška bila i neprijatna. Ali, nemojte ni za trenutak da pomislite da neću da se borim za Srbiju, naš narod na Kosovu i Metohiji. I to više od onih koji istinu znaju ali je prećutkuju. I koji bi da za Kosovo ratuju tuđa a ne njihova deca”.

– Citirao je Isidoru Sekulić, koja je rekla da smo mi narod koji u stvarnost ne veruje i koji stvarnost ne voli. “Vere i ljubavi za realnost nikada nismo imali. Ne ide to i vreme je da otvoreno izaberemo između slatke laži i gorke istine”, rekao je Vučić.

– Nakon istorijskog osvrta o Kosovu, Vučić je istakao da je bilo “užasno loših odluka nekadašnjih komunističkih vlasti”.

– “Danas na Balkanu živi 7 miliona i 460.000 Srba. Ima i oko 4 miliona Albanaca. Srbi imaju negativan prirodni priraštaj, a Albanci pozitivan”.

– Vučić se pozvao na procene i naglasio da će Srba, ako se ovakav trend nastavi, 2100. godine biti tek 4.327.000, a Albanaca na Balkanu čak 9.640.000. “Ako i sebe ne promenimo, nas će 2100. godine biti dvostruko manje na Zapadnom Balkanu nego Albanaca”.

– “Doneo sam pismo Zorana Đinđića (ubijeni predsednik Vlade Srbije) Savetu bezbednosti (sa početka 2000-ih) u kojem dobro predviđa šta će se dogoditi na Kosovu i kako se stvara nezavisno Kosovo i u kojem ukazuje na sve opasnosti. Tada i prvi put počinje da se govori o podeli, i da naši predstavnici mole da se to omogući, što međunarodni predstavnici odbijaju”.

Ispred zgrade Skupštine Srbije dočekali su ga predstavnici opozicionog pokreta Dveri, na čelu sa Boškom Obradovićem, koji su držali transparent: “Danas izdaja – sutra robija”. Dogodio se i maji incident između predstavnika Dveri i Srpske radikalne stranke (SRS).

Poslanici Dveri nisu hteli da se sklone kako bi prošao automobil u kojem je lider radikala Vojislav Šešelj. Najpre se dogodio verbalni okršaj kada je Šešelj dobacio uvredljive reči poslanicima Dveri, a onda su se gurali. Na kraju su se poslanici Dveri ipak pomerili da bi Šešeljev automobil prošao

Opozicioni blok Savez za Srbiju, u kojem je i pokret Dveri, ranije je saopštio da neće pristusvovati ovoj posebnoj sednici srpske skupštine.

Sednici prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici Srpske liste sa Kosova.

Prisutno je 156 poslanika SNS, SPS-JS, SRS, Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića.

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj i da iznesu svoje stavove.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović najavio je da će predložiti da sevreme za raspravu udvostruči.

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, najavili su da neće doći na sednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izveštaj o KiM.

U tom izveštaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KIM.

“Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće”, piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarije za KIM i koji je dostupan javnosti.

Izvor:Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here