Gradska rupa u Čačku bila je nekada vrlo popularno mesto u gradu. Međutim, ona se poslednjih godina nalazi u jako lošem stanju i predstavlja ružnu sliku grada, s obzirom da se nalazi u samom centru.

Razvaljeni stepenici, ispucale ploče i nesnosan smrad iz same „rupe“ slika je koja ne priliči jednom gradu.

Iako smo na taj problem ukazivali godinama, nije se mnogo odmaklo na njegovom rešavanju i uređenju prostora. Gradski čelnici su kao razlog navodili to što prostor iznad „rupe“ i Pelivana, nije zvanično javna površina, već da pripada stanarima okolnih zgrada. Međutim, to će po svemu sudeći, za tri meseca biti ružna prošlost. Naime, Grad Čačak raspisao je tender za uređenje kompletnog prostora od Gradskog šetališta ka Gradskoj biblioteci. To obuhvata uređenje i rekonstrukciju „Gradske rupe“ i prostora pored Gradske bašte. To je za TV Lav izjavio gradonačelnik Milun Todorović, navodeći da će rekonstrukcija u prvoj fazi koštati oko 20 miliona dinara.

— Nastavljamo sa uređenjem centra grada. U toku je javni poziv za uređenje platoa iznad Gradske rupe. Ceo taj prostor biće hidroizolovan, regulisan odvod površinskih voda, biće postavljena nova rasveta, mobilijar…To je prva faza koju ćemo raditi ove godine. Druga faza je rekonstrukcija platoa od Gradske bašte ka Gradskoj biblioteci, sa kompletnim uređenjem, postavljanjem novih ploča, rasvete, mobilijara. Ta druga faza počeće krajem ili u narednoj godini, što zavisi od punjenja budžeta. Vlasnici lokala u Gradskoj rupi sa ovom hidroizolacijom i parternim uređenjem dobiće uređen krov. Očekujem da rekonstrukcija oživi Gradsku rupu — rekao je gradonačelnik Todorović.

Tender je otvoren do 10. juna, a nakon uvođenja u posao, izvođač ima rok za završetak radova od 60 dana. Gradska rupa otvorena je sredinom osamdesetih godina na prostoru Stare pivare kada je stvorena nova moderna arhitektonska celina umesto starih dućana i udžerica sa karakterističnim prostorom predviđenim za lokale ispod nivoa zemlje.

Izvor: Tv Lav/Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here