ČAČAK – Tokom jutra ponovo je došlo do zagađenja reka Lupnjača i Zapadna Morava, a vrednosti ulja i masti su bile veće nego do sada, izjavila je danas pomoćnica gradonačelnika Čačka Mirjana Đoković.

– Koncentracija ulja i masti je iznosila 22.375 miligrama u litru, formirao se vidljiv film u vodotokovima gde se peca, na kraju i kupa i odakle se zalivaju bašte – rekla je Đoković.

Ona je novinarima rekla da je jutros bila na sastanku sa direktorom kompanije „Sloboda“ i da je dogovore da se u što kraćem roku počne sa čišćenjem reke Lupnjače.

– Čistiće se sve ono što se taložilo godinama, a podsetiću da smo 1999. imali bombardovanje Slobode i sigurno je onda došlo do taloženja raznih supstanci. Ali Lupnjaču ćemo očistiti, izvršićemo spiranje svih betonskih ploča – navela je Đoković.

U izveštaju Zavoda za javno zdravlje Čačak se navodi da je prilikom jutrošnjeg uzorokovanje vode iz Lupnjače, 50 metara od kapije kompanije „Sloboda“, počelo doticanje velikih količina ulja i masti koje su formirale film na površini vodotoka debljine oko centimetar.

Prilikom uzorokovanje, kako se navodi, konstatovano je da su masti i ulja i na ostalim mestima uzorkovanja, bila prisutne u takvim količinama da su formirale vidljiv film na površini vode sa osetnim mirisom na naftne derivate.

Masne mrlje ponovo plivaju rekom (Arhivska fotografija)

Reke su u više navrata prošle, kao i početkom ove godine bile zagađene.

U avgustu je bila doneta odluka o zabrani kupanja na gradskom kupalištu.

Voda je uzorkovana od strane Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Čačku, a na teren su izlazili vodni inspektor iz Raške, inspektor za zaštitu životne sredine industrijskih postrojenja iz Užica i šef sanitarne inspekcije u Čačku.

Reka Lupnjača prolazi kroz krug kompanije „Sloboda“, a kontrolu su sproveli i inspektori Ministarstva odbrane.

Tada je utvrđeno da „Sloboda“ nije zagađivač, međutim načelnik Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović je početkom novembra izjavio je da je upravo „Sloboda zagađivač“.

Polovinom marta, kada su uočene nove štetne materije u rekama, na insistiranje gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, oglasilo se menadžemnt „Slobode“, koji je tada naglasio da ta kompanija nikada nije ispustila štetne materije u reke.

U Slobodi su tada rekli da su u prethodnom periodu pustili u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda čime je omogućemo da se čista voda ispušta u gradsku kanalizaciju.

Navodeno je i da se svakodnevno vrši monitoring rečnih korita po usaglašenom planu, kako bi se pravovremeno reagovalo u slučaju eventualnih akcidentnih situacija.

Izvor: MNA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here