ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je danas da su u toku intenzivni pregovori sa izraelskim, italijanskim i kineskim kompanijama koje su zainteresovane da investiraju u otvaranje pogona u gradu na Moravi.

Prema njegovim rečima, ovo interesovanje je posledica izgradnje autoputa Čačak – Obrenovac, kao i najave gradnje Moravskog koridora i puštanja za civilni saobraćaj aerodroma u Lađevcima.

Todorović je rekao da dolazak nemačke kompanije “Pašal“ već ugovoren i da će oni uspostaviti partnerstvo sa čačanskom firmom “Helvetika“.

– Razvijaće i proizvodnju, ali i edukativni centar u Čačku. Svoje proizvode uglavnom će izvoziti u Evropu i Aziju. Radi se o proizvodnji elemenata za šalovanje. To su sve one oplate, svi veliki elementi za tunele, mostove… “Pašal“ je zapravo skraćenica o “patent schallung“. Firma je osnovana 1904. godine u Baden Badenu i radi se o veoma ozbiljnoj kompaniji. Posebno je važno da će u njihovom sistemu u najvećem delu raditi čačanski podizvođači – objasnio je Todorović.

Prema njegovim rečima, “Pašal“ će do kraja godine zaposliti od 50 do 70 radnika, mahom inženjerskog kadra, a da će u naredne tri do četiri godine biti angažovano oko 500 zaposlenih.

Todorović je naglasio da je grad na dobrom putu da napravi dogovor sa ozbiljnim izraelskim, italijanskim i kinesnkim kompanijama u ulaganju u Čačak.

Gradpnačelnik je rekao da ga posebno raduje okolnost što brojne ozbiljne čačanske firme proširuju proizvodne kapacitete, što će usloviti potrebu za otvaranjem novih radnih mesta.

– “Drvo art“ otvoriti svoj pogon u Čačku, baš kao i čačanska Čipsara. “Atenik komerc“ je prošle godine kupio zemljište od grada pored svog postojećeg pogona i oni grade svoju halu. “Unipromet“ će biti u industrijskoj zoni u Konjevićima, kao i “Vibet“, “9. septembar“… Imaćemo i jednu mlekaru u Kulinovačkom polju, dosta domaćih firmi se opredeljuje, osnažuje i želi da investira u Čačku – istakao je Todorović.

Izvor: Morava info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here