ČAČAK – Gradska organizacija Dveri oglasila se povodom upozoravajuće demografske situacije u Čačku.

Saopštenje prenosimo u celosti:

U Republici Srbiji grad Čačak je klasifikovan u prvu grupu razvijenosti gradova i opština. Ako je to tako, zašto je naš grad jedan od osam gradova sa najvećim smanjenjem broja stanovnika u Srbiji?

Gradonačelnik Milun Todorović, u svojoj izjavi, rekao je sledeće: “Sve što radimo, fabrike, fiskulturne sale, saobraćajnice… uzaludno je, ako ne bude više ljudi“. On je samo konstatovao katastrofalnu demografsku sliku grada, najavljujući investitore kao spasitelje. Ipak, sve do sada ponuđene i više puta ponovljene mere, nisu uspele da zaustave populacioni sunovrat i naš grad tone u demografsku starost.

Vidimo da je svako “zapošljavanje“ samo politička promocija ove vlasti. Srpski pokret Dveri je upozoravao na niz negativnih posledica, pompezno najavljenog dolaska “Forverka“, kao što su poklanjanje zemljišta, visoke subvencije, niske zarade, koje su se sada potvrdile kao osnovane. Naš grad nema dovoljno kvalifikovane radne snage ni u prvoj fazi obećanog zapošljavanja, a gde će je tek naći kad su obećali zaposlenje hiljadu radnika?

Gospodine Todoroviću, čime ste se rukovodili dovodeći fabriku koja će proizvoditi gumene delove za automobile u najvažniji tranzitni čvor Zapadne Srbije? Očigledno je da niste imali u vidu kvalifikacionu strukturu Čačana i prirodni i privredni potencijal grada, dakle, kapa nije krojena prema glavi koja će je nositi.

Da li se osećate odgovornim što je ovaj grad za vreme vlasti SNS-a zvanično napustilo 4.500 radno sposobnih stanovnika, a nezvanično pad broja stanovnika je daleko veći?

Hvalite se da ulažete u sport i fiskulturne sale. To bi imalo smisla da ne živimo u gradu gde ima samo 17% mladih, a četvrtina Čačana spada u kategoriju starog stanovništva. Mi smo već grad starih ljudi, a i ovo malo mladih ne vidi perspektivu zbog ekonomskih, političkih i socijalnih problema. Nedostaju sistemske mere države i lokalne samouprave koje bi bar zaustavile ovaj sunovrat. Ipak, mladi ljudi znaju svoju vrednost i ne možete ih zavarati populističkim, kratkoročnim i parcijalnim merama. Oni nemaju poverenja u institucije države i ne vide perspektivu. Zato glavom bez obzira ne odlaze, nego beže.

Gospodine Milune Todoroviću, član ste predsedništva SNS-a i gradonačelnik grada Čačka, da li ste sa tih odgovornih pozicija učinili dovoljno da spasete ovaj grad od nestanka i da li ste, a mi znamo da niste, spremni da preuzmete odgovornost za ovakvo, nikad gore stanje u Srbiji i našem gradu?!

ISTORIJA SVE PAMTI.

Savet za porodičnu politiku Gradske organizacije Dveri u Čačku

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here