Završna svečanost 56. Disovog proleća upriličena je u petak, 31. maja 2019. godine, po prvi put u prostorijama Gradske biblioteke Čačak.

Svečanosti je prethodilo polaganje venca na bistu Vladislava Petkovića Disa od strane laureata Disove nagrade, Đorđa Sladoja, u prisustvu zaposlenih Biblioteke, nakon čega je usledio i zvaničan prijem laureata kod gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića.

Uvod u završnicu 56. Disovih svečanosti bila je izložba simboličnog naziva „Lirsko uspenje Đorđa Sladoja”, autorke Marije Radulović, posvećena ovogodišnjem dobitniku Disove nagrade, jednom od najostvarenijih srpskih pesnika prepoznatljivog glasa. Dizajn plakata i kataloga, čije je autor takođe bibliotekar Marija Radulović, uradio je Milenko Savović, a izložba u Galeriji čačanske Biblioteke biće otvorena do 30. juna. Autorka je zahvalila pesniku Đorđu Sladoju na poklonjenim knjigama, ustupljenim fotografijama i rukopisima iz lične arhive. „Izložba pred vama je samo jedan od mogućih prikaza dela ovog malog tvorca najbližeg Božestvu, kao i poziv na prvo ili ponovno čitanje Sladojevih pesama – malih vaskrsenjaˮ kazala je Marija Radulović. „Lirsko uspenjeˮ najlepše je ilustrovao pesnik Sladoje koji je zahvalio i autorki izložbe, direktoru dr Bogdanu Trifunoviću, urednici lista Disovo proleće Oliveri Nedeljković i svim zaposlenima Gradske biblioteke na velikom zalaganju u promovisanju poezije, književnosti – pravih vrednosti preko potrebnih u ovim smutnim vremenima. Potom je kazivao vlastite stihove. Izložbu je otvorila dr Nedeljka Bjelanović, član žirija za Disovu nagradu, naglasivši važnost izdavačke delatnosti koju čačanska Biblioteka neguje skoro pet decenija, što potvrđuje i kvalitet publikacija koje prate ovogodišnje svečanosti.

Nakon toga je usledio nastavak programa u Velikoj sali i u najsvečaniji čin 56. Disovog proleća publiku je uveo Hor „Slovo ljubve” interpretacijom kompozicija „Druga slava”, „Vo carstviji tvojem” i „Pesme starog ratnikaˮ, pod rukovodstvom dirigenta Vesne Đunović. Zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić je u uvodnom obraćanju istakla da je umetnost tačka koja spaja mladost i iskustvo i da je Čačak prepoznatljiv na kulturnoj mapi Srbije, a Disovo proleće manifestacija koja više od pola veka neguje bogatu pesničku tradiciju. Esijista i književni kritičar Aleksandar Laković govorio je „Slovo o poezijiˮ, naslovljeno „O sudbini pesme i poezijeˮ. U programu „Pesma iz srca zemlje, korena i žila”, posvećenom lirskom glasu Đorđa Sladoja uručena su priznanja mladim autorima koji tumače Disovu poeziju i pišu esejistiku na srpskom jeziku. Žiri za izbor najboljeg eseja o Disovom stvaralaštvu radio je u sastavu prof. dr Snežana Milosavljević Milić (predsednik), dr Dejan Vukićević i prof. dr Vladimir Gvozden (članovi). Predsednica žirija je pročitala obrazloženje i čestitala prvonagrađenom za esej „Pesnik plavih misli: Disova pesnička egzistencija u pesmi Plave misli” Mladenu Gojkoviću, master filologu za srpski jezik i književnost, dobitniku druge nagrade Urošu Đurkoviću i trećenagrađenoj Dunji Ilić.

Direktor manifestacije dr Bogdan Trifunović je nagrađenima dodelio diplome i novčani iznos.

Potom je Nemanja Veljović Subrosa, član, u ime žirija za Nagradu „Mladi Disˮ koji su pored njega činili Enes Halilović (predsednik), Uroš Ristanović (član) istakao da nagrađeni rukopis Milice Špadijer „nosi kao dominantu potrebu za traganjem, nagoveštava pesnikinju koja teži da zaokruži stil i koja formira ravnotežu među pojmovima Ja i Opšte.ˮ Zatim je ovogodišnji dobitnik Disove nagrade Đorđo Sladoje, uručio plaketu Milici Špadijer, čiji će rukopis biti objavljen do kraja godine, kao 38. u ediciji „Tokoviˮ.

Đorđo Sladoje, koji je do sada objavio više od dvadeset knjiga poezije i ušao u red najostvarenijih savremenih srpskih pesnika prepoznatljivog glasa, prema oceni žirija u sastavu, dr Jovan Delić (predsednik) dr Nedeljka Bjelanović i Đorđe Nešić zaslužio je da ponese Disovu nagradu. Plaketu, rad akademskog grafičara Zorana Jureša, laureatu je uručio direktor manifestacije dr Bogdan Trifunović, a novčani iznos nagrade pesnik je primio od Milice Dačić, zamenice gradonačelnika Čačka.

„Taj glas je skeptičan, obeležen iskustvom rata, izbeglištva, poraza, osećanja obeskorenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom; dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu. Verovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao ʽpetočinkeʼ – kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarziˮ, između ostalog, stoji u Odluci žirija.

Pesnik Đorđo Sladoje čijim se stihovima prečicom stiže do drugih, svojom besedom, u kojoj se dotakao Disa i njegovih antologijskih pesama, uveo je publiku u završni deo svečanosti i celokupne ovogodišnje manifestacije. Toplim rečima, zahvalio je čačanskoj Biblioteci na gostoprimstvu i naporima koje ova ustanova ulaže da pesničku manifestaciju Disovo proleće održi na vrlo kvalitetnom umetničkom nivou.

Glumac Bratislav Janković je interpretirao odabrane stihove ovogodišnjeg laureata, a solistkinja Mina Matijašević je, uz muzičku pratnju Aleksandra Popovića, izvela kompozicije „Magla padnala v dolinaˮ i „Vrbice, vrbo zelenaˮ. Posetioce su kroz program vodili Marijana Lazić i Slobodan Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here