Školica sporta “Kasper” u decembru 2018.godine, pokrenula je jednu ideju pod imenom “Za neke nove ljude” sa ciljem da edukuju roditelje o zdravlju i zdravom načinu života, da organizujemu radionice za decu, niz humanitarnih akcija i trka.

Cilj im je isto tako da podignu svest o nečemu što sve više prati savremeni način života, tj da podignu svest o bolestima koje se sve više pojavljuju, i da pokažu tim borcima da nisu sami u svojim borbama.

Mislimo da svi mi moramo da pokažemo svoje najbolje, kako bi svoj deci bili primer za sutra. Da im pokažemo koliko znače drugarstvo, porodica, zdravlje, koliko nekome znači i malanjihova pomoć. Zato smo se i odlučili za ime istoimene pesme muzičke grupe iz Beograda “Samostalni Referenti” koji su nas takođe dali vetar u leđa za realizaciju čitave ideje, kažu iz školice sporta “Kasper”.

Ideja je počela da živi u decembru kada su nam se na prednovogodišnjoj manifestaciji školice pridružili prijatelji iz Društva za borbu protiv šećerne bolesti iz Čačka i Udruženja pacijenata – Plućna Hipertenzija Srbije iz Beograda, koji su takođe i članovi Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije, koji su tada održali predavanje o svojim aktivnostima i pokušali da podignu svest kod roditelja o prevenciji i simptomima. Nakon toga, u januaru, nam se pridružili nutricionista Sonja Nikačević sa predavanjem o zdravoj ishrani za roditelje i malom radionicom za decu.

U okviru čitave ideje, pokrećemo jednu humanitarnu mini ligu trčanja”Za neke nove ljude” sa ciljem da pomognemo udruženjima pacijenata i onima kojima je pomoć potrebna. Plan je da se u toku godine organizuju tri trke, april, jun i avgust. U okviru svake trke biće tri kategorija, za odrasle(6km), za decu(400m) i puzeća trka za bebe. Sav prikupljeni novac od kotizacija i sponzora idu kao humanitarni prilog za one koju tu trku budemo organizovali. Svaki put start i cilj biće kod moto kluba Mančula kod gradske brane, trčaće se do skejt parka, zatim bedemom do restorana Lovac i do Mančule. Svi učesnici će dobiti finišerske medalje, a pobednici medalje za prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji.

Drugu trku, 16.06.2019., trčimo za osobe sa plućnom hipertenzijom, kada ćemo prikupljati sredstva za kupovinu oksimetara koje ćemo na kraju predati udruženju pacijenata PH Srbija, ali i sa ciljem da podignemo svest. Prijave traju do 13.06., u školici sporta “Kasper” od 16h do 21h ili na dole navedene brojeve telefona. Kotizacija za učesnike je 400din. Za sve koji žele da doniraju novac kao firma mogu nas kontaktirati. Takođe logo firmi, udruženja i organizacija koja budu donirala novac, njihov logo će stajati na startnim brojevima.

Ovo je samo jedan od mnogih načina da povežemo zdravlje, sport i humanost, da pokažemo svima da zajedno možemo sve, ali i da budemo primer NEKIM NOVIM LJUDIMA! A Čačak će tu noć ostati bez daha u znak podrške svim PH borcima čije srce neprekidno trči maratonsku trku! Jer lek ne postoji, jedini način da se otkloni je transplatacija pluća i srca.

Ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite u ovoj ideji, da trčimo zajedno! Jer mi smo samo pokrenuli ideju, a organizatori su svi ljudi dobrog srca koji budu učestvovali i u trci, i u organizaciji!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here