Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da NATO agresija na našu zemlju nije imala i neće ni post festum dobiti opravdanje međunarodne pravničke i političke javnosti, a ni na moralnom nivou. Srbija je sada na drugačijem putu i gleda u budućnost, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić je u Lučanima upitan da prokomentariše izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je napad na SRJ bio opravdan, naglasio da je 19 najjačih zemalja napalo malu slobodarsku zemlju i nanelo joj veliku štetu od koje se i dalje oporavljamo.

Predsednik je rekao da ne kaže da je naša politika bila tada najbolja i pametna, ali da se sada nalazimo na drugačijem putu i gledamo u budućnost.

“Neću samo da kukam i stičem poene na tome što ću nekoga vređati. Ja sam za sve kriv, svakome u ovoj zemlji. Moj posao je da to slušam. Stvari se menjaju i hoću da se bavimo više budućnošću, nego prošlošću”, poručio je Vučić.

Podsetio je da on bombardovanje naziva pravim imenom – zločinom, i da se tek od kada je postao predsednik, obeležava agresija na našu zemlju i odaje počast žrtvama.

“Merkelova mi nije pomenula plan”

Aleksandar Vučić je rekao i da Srbija nije u lakoj poziciji kada je u pitanju Kosmet i da nam je zato što pre potreban nastavak dijaloga, ali da ne zna o čemu da razgovaramo sa nekim ko je u 21. veku nametnuo necivilizacijske takse.

Upitan za navodni plan nemačke kancelarke Angele Merkel za rešenje kosovskog problema, rekao je da ga nije video. “Ne mogu da komentarišem nešto što ne znam. Razgovarao sam telefonom sa kancelarkom Merkel, ali mi nije ništa rekla. Nije mi pomenula nikakav plan”, objasnio je predsednik.

Vučić je naglasio da je vrlo komplikovana situacija po pitanju KiM, koju malo ko želi da razume, kao i da to što je toliko komplikovana donosi Srbiji mnogo problema:

“To što je danas mirno, to je dobro i to ćemo da čuvamo, ali to ne znači da jedno jutro ili noć nećemo biti iznenađeni novim prvokacijama i novim napadima. I zato na dnevnom nivou ulažemo sve napore da se stabilnost sačuva i da to umemo da sačuvamo i garantujemo bezbednost našem narodu na celom KiM”.

Narednih dana sa Srbima iz Crne Gore

Predsednik Vučić je, upitan da prokomentariše pismo koje mu je uputio Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori povodom novog zakona kojim bi SPC bila oduzeta imovina, odnosno hramovi, rekao da je pitanje položaja srpskog naroda u Crnoj Gori veoma teško i ozbiljno.

Najavio je da će narednih dana razgovarati sa predstavnicima Srba iz Crne Gore.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here