Čačak/Kraljevo – Aerodrom „Morava“ u Lađevcima će 28. juna 2019. godine pored vojnog će postati i civilni aerodrom i biće osposobljen da na njega sleću avioni tipa B737. Ukupna vrednost nabavke opreme i radova koji se trenutno izvode na aerodromu u Kraljevu iznose nešto više od 10 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo građevine.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da će Vidovdan, iako veliki dan za Srbiju, ove godine imati poseban značaj za ljude zapadne Srbije.

„Aerodrom u Lađevcima je veoma važan i za Moravički okrug, Raški, ali i za šire područje Šumadije, Zlatiborski okrug i Jablanički. Pored turizma koji će doživeti procvet u ovom delu Srbije, jer u užoj regiji imamo oko 600.000 stanovnika, a u široj milion, veoma važan je i za privredu. Brži plasma robe, kargo letovi, veoma važne sirovine će brže moći da se dopreme iz bilo kod dela sveta i da se na taj način privreda pospeši.Otvaranje aerodroma će omogućiti novi kvalitet života za zapadnu Srbiju, a država je za to investirala ogroman novac.
Mnogo više turista će biti i u Ovčar Banji, Vrnjačkoj Banji, Kopaoniku, Zlatiboru, Bogutovačkoj banji i u svim turističkim destinacijama kojima ovaj region raspolaže, a razvijaće se i zdravstveni turizam, jer usluge naših stručnjaka lekara su veoma kvalitetna a mnogo jeftinija nego u Evropi”, rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima tokom jula meseca očekuje se otvaranje auto – puta Čačak – Obrenovac, do kraja godine u punom profilu i Čačak – Beograd, a krenulo se i sa izvođenjem radova za deonicu Čačak – Požega i za dve godine biće kompletno završen auto – put Požega – Beograd.

„Veoma brzo ćemo imati i nastavak ka Višegradu Republici Srpskoj, i ka Crnoj Gori. Posebno je bitan Moravski koridor Čačak – Pojate i spajanje Koridora 10 i Koridora 11, baš u Čačku. Dobićemo pun sadržaj i pun kvalitet života što će povući razvoj domaćih investitora i privrednika, a postaćemo i destinacija za strane investitore”, ističe gradonačelnik Čačka.

Direktor „Aerodroma Srbije” Mihajlo Zdravković rekao je za da su u toku završni radovi na stavljanju u funkciju objekta Aerodroma „Morava” kao i nabavka neophodne opreme za kontrolu, prolaz putnika i prtljaga kao i za opremanje i prijem vazduhoplova.
„Oprema se i sama zgrada neophodnim kancelarijskim materijalom kako bi novozaposleni mogli da obavljaju svoje dužnosti. Mi smo obavili razgovor sa svim kandidatima koji su ispunili uslove po konkursu za zapošljavanje koji je bio objavljen. U ovom trenutku je drugi krug selekcije i bezbedonosna provera s obzirom da se radi o delatnosti koja to zahteva. U ovom trenutku ćemo popuniti 43 radna mesta od 51 koliko smo raspisali, zato što još nemamo redovan saobraćaj, na ostale pozicije ćemo zaposliti kada se uspostavi redovno letenje. Mesto direktora je popunjeno, Dragan Bugarinović će obavljati tu funkciju, a on je do sada upravljao Aerodromom u Nišu”, kazao je Zdravković.

On je dodao da će se svi radnici obučiti u skladu sa standardima i proceduramo koje zahteva jedan aerodrom.

„To su profili koji nisu standardni u sistemu školovanja i očekujemo da se ovde rode neka nova zanimanja i nova odeljenja. Neće ovde biti otvaranje nekih masovnih zapošljavanja ali samim povećanjem broja putnika i prevoza robe, kargo dela, raste potreba i za radnicima i to ne na samom aerodromu već i kompanijama koje će morati da prate ovu vrstu industrije, rent-a-kar, fri- šopovi, banke i menjačnice kao i kargo agencije”, rekao je Zdravković.

Prema njegovim rečima već postoje kompanije koje su pokazale interesovanje za letove sa Aerodroma „Morava”, ali dok ne dobiju dozvolu Direktorata civilnog vazduhoplovstva ne mogu ući u formalne pregovore.

Neformalno, direktor „Aerodroma Srbije” Mihajlo Zdravković kaže da će to biti letovi za Tursku i Nemačku.

Izvor: RINA

1 KOMENTAR

  1. Ja sam poslala svu kompletnu dokumentaciju, koja me kostala oko 5hiljada dinara, a oni me ni na razgovor NISU pozvali, SNS lazovi…. Svi ljudi vec spremni da pocnu da rade a pola mojih papira nemaju..

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here