Predsednik Industrijskog sindikata Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, Dušan Đelić, izjavio je danas Multimedijalnoj novinskoj agenciji da je više od 40 radnika pogona za proizvodnju kugličnih vretena, Sud ponovo kaznio, ali ovog puta sa po 20.000 dinara.

Prema njegovim rečima, u najnovijem rešenju nije navedeno na koji način su radnici sprečili kupca da uđe u svoj posed.

„Radnici su ponovo počeli da dobijaju rešenja o kažnjavanju, ovog puta u iznosu od 20.000 dinara. Rešenje o kazni se odnosi na postupak rešenja od 30. maja. Smatramo da sud ponovo postupa protivpravno, jer su radnici kažnjeni samo na osnovu policijskog izveštaja“, istakao je Đelić.

On je rekao da će i ovog puta biti uložene žalbe, kao prošlog kada su radnici bili kažnjeni sa po 10.000 dinara.

Đelić je podsetio da je tada sud odbacio žalbe i prigovore radnika FRA, uz obrazloženje da su na ogradi kapije okačili parole „Stop privrednoj mafiji“ i „Stop pravosudnoj mafiji“ i na taj način ometali kupca da uđe u svoj posed.

Sudski izvršitelji, 16. puta do sada, uz asistenciju policije, nisu uspeli da preuzmu pogon kako bi naplatili dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1.500.000 dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 4.600.000.

Rukovodsto FRA je kupcu objekta pre više meseci dostavilo ponudu kojim bi bio obeštećen tako što bi mu bilo isplaćeno 5.600.000 dinara, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju.

Predstavnici sindikata FRA tvrde da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra prodaje za dug od 30.000 evra.

U ovom pogonu FRA se proizvode kuglična vretena za odbrambene raketne sisteme.

Pogon je osnovan 1986. godine, uz velike napore tadašnjeg rukovodstva FRA i grada Čačka, nabavkom programskih mašina engleskog proizvođaca Matriks teških po više desetina tona.

Radnici ističu da ovaj posao u Srbiji gotovo niko ne radi i da su isporučili vretena za pozicioniranje raketnog sistema „Morava“.

Rešenjem Vlade Srbije od 28. novembra 2015. godine FRA AD Čačak određeno je kao privredno društvo od značaja za odbranu Republike Srbije. Takođe, rešenjem ministra odbrane od 29. novembra 2017. godine ovo preduzeće pribavilo je dozvolu za proizvodnju naoružanja i opreme.

FRA u Čačku izrađuje specijalne rezne alate za proizvodnju naoružanja i opreme u svim namenskim industrijama u Srbiji („Sloboda“, „Krušik“, „Milan Blagojević“, „Prva petoletka“, „Zastava oružje“, „Prvi partizan“, „Jugoimport- SDPR“…).

Nad ovakvim jednim preduzećem ne može se vršiti prinudno sudsko izvršenje, o čemu je Privredni sud u Čačku u više navrata obavešten od strane Ministarstva odbrane, a sugerisano mu je i da se predmetni postupci obustave, a da se poverioci namire na drugi način.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here