Narodni poslanik iz Čačka Marko Parezanović predstavljao je Srbiju na generalnom odboru za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi( South east european cooperation process) koji je održan u Ankari od 16. do 18. juna.

Parlamentarci su razmenjivali iskustva na temu “Uloga energije u održivom razvoju”. Tokom svog govora Parezanović je istakao teznju Srbije ka povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije. Kao strateški važne projekte Parezanović je izdvojio izgradnju gasne interkonekcije Srbija- Bugarska, 85 miliona evra vredan projekat koji treba da bude završen 2022. godine, kao i Transbalkanski koridor koji treba da omogući prenos električne energije na velike udaljenosti uz minimalne gubitke.

Parezanović je iskoristio priliku da podseti kolege parlamentarce da tenzije u regionu rastu zbog uvođenja diskriminatorskih taksi na robu iz Srbije i BiH od strane Prištine, što predstavlja anticivilizacijski čin koji čitav region vraća nekoliko decenija unazad i ugrožavaju opstanak Srba na KiM.

Parezanović je naglasio da će zajedno sa kolegom Darkom Laketićem na plenarnoj sednici insistirati da puna primena Cefta sporazuma bude deo završne rezolucije.

Plenarna sednica SEECP-a kojom se završava ovogodišnje predsedavanje BiH odrzaće se 20. i 21. juna u Sarajevu, a delegaciju Srbije predstavljaće narodni poslanici Darko Laketić i Marko Parezanović.

SEECP je nastao 1996. godine i čine ga 12 zemalja jugoistočne Evrope, dok Priština učestvuje od 2014. godine bez državnih obeležja.

Izvor: Reflektor

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here