Narodni poslanik iz Čačka Marko Parezanović i narodni poslanik Darko Laketić bili su deo delegacije Srbije na plenarnoj sednici SEECP-a ( South East European Cooperation Process) koja je održana u Sarajevu.

Prema rečima Parezanovića prvi put od 1996. godine kada je inicijativa osnovana, nije usvojena završna deklaracija. Razlog za to bio je amandman naše delegacije u kojem se ističe važnost pune primene CEFTA sporazuma. Posle burne četvorosatne rasprave naše i prištinske delegacije konsenzusa nije bilo jer je Priština imala neprihvatljive zahteve, a naša delegacija odbila je da povuče amandman.

“Naš amandman je bio veoma argumetovan i odnosio se isključivo na primenu postojećih regionalnih ekononskih sporazuma. Ako mi u regionu ne možemo da se složimo da treba da poštujemo ono što smo svi sami potpisali, onda ne znam koja je svrha ovakvih regionalnih inicijativa. Zato nismo želeli da povučemo argunentovan Prištini je na svakom sastanku jedini cilj da preko dokumenata koje usvajamo promoviše svoju državnost što nama nije prihvatljivo, a nije ni tema ovog skupa” – rekao je Parezanović.

Sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA grubo je prekršen od strane Prištine uvođenjem taksi na robu iz Srbije i BiH zbog čega je prekinut dijalog Beograda i Prištine.

“Njihova argumentacija je krajnje iritantna, jer kada govorimo o kršenju CEFTA sporazuma oni nama kažu kako mi ne dozvoljavamo promet robe na kojoj za državu porekla stoji oznaka Kosovo. A sama CEFTA je potpisana 2006. godine kada Kosovo još uvek nije proglasilo jednostranu nezavisnost i taj sporazum ne tretira Kosovo kao državu, već su potpisani kao “Umnik Kosovo” u skladu sa rezolucijom 1244. Kada im to objasnite onda promene temu i pričaju o nečem desetom. I tako u krug, 4 sata ping-pong. Nepostojanje konsenzusa o završnoj deklaraciji prvi put posle 23 godine je korak unazad za ceo region” – zaključio je Parezanović.

Predsedavanje Sarajeva završava se samitom lidera učesnica procesa u Sarajevu na kome će biti prisutna premijerka Srbije Ana Brnabić. Pretpostavlja se da ni ovom prilikom prvi put neće biti zajedničkog stava lidera regiona.

Izvor: Media portal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here