Čačak – Država je napravila pravi potez otvarajući aerodrom „Morava” u Lađevcima zbog ostvarivanja dugoročne perspektive.

Čak i po cenu da na kratak rok aerodrom funkcioniše sa negativnim rentabilitetom, dugoročno gledano u putničkom saobraćaju, a prevashodno u kargo, s obzirom na broj kompanija koje će biti koncentrisane ka Moravskom koridoru, činjenicu da se u svetu sve planira na dugi rok i otvaranjem perspektive da kompanije mogu sutra da kalkulišu niže troškove u odnosu na neka druga mesta, čini ovaj region konkuretniji, rekao je za ageniciju RINA profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Đorđe Đukić.

„Trenutno dimenziije piste ne dozvoljavaju da se krene sa kargo letovima. Potrebna je veća nosivost i veće dimenzije piste da bi se omogućilo da avioni poput A 330 ili Boing 77 budu uključeni u kargo transport što je po meni ključno. Smatram da država treba da nastavi sa investiranjem, tražeći strane partnere koji bi učestvovali u tome iz dva razloga. Prvi je što Moravski koridor povezuje sve opštine i gradove na ovoj teritoriji i omogućava kompanijama da planiraju svoje troškove na dugi rok, a sa kargo saobraćajem troškovi bi bili još niži u strateškim planovima tih kompanija, što bi im omogućilo da kalkulišu sa troškovima na bazi perspektive konkuretnosti ovog kraja u odnosu na druge. U tom smislu iskustva Poljske i mnogih drugih zemalja, gde je čak i država učestvovala u kupovini aviona, su dokaz da forsiranje izvoza na podlozi upravo troškovne komponente i dopremanja robe do određenog puta omogućava veći privredni rast nego u zemljama koje to ne ispunjavaju”, kazao je dr Đukić.

Profesro je rekao da sa druge strane se otvara mogućnost i za domaće preduzetnike da projektuju svoje buduće planove rasta na podlozi efikasnog dotura robe i primanja komponentni.

„Ako mislimo da zadržavamo visoko tehnološki kadar a da ne baziramo samo rast jeftine radne snage, moramo da stvaramo maksimalno efikasne uslove, što će omogućiti putnički i kargo saobraćaj, da jednostavno ti ljude nalaze ekonomski interes i kvalitet života da ostaju ovde”, istakao je dr Đukić.

Izvor:Gzs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here