Novac iz predpristupne pomoći IPA 2018. u vrednosti od 179,1 mil EUR je konkretan novac, koji ide na konkretne projekte, rekla je ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović za RTS.

Dodala je da je u Srbiju u poslednjih 15 godina ušlo 3 mlrd EUR iz različitih izvora, a da je od 2014. godine, od kada je na funkciji nacionalnog IPA koodinatora zaduženog za programiranje sredstava za Srbiju, za period od 2014. do 2020. obezbeđeno 1,5 mlrd EUR.
– Brojne infrastrukturne projekte od tog novca smo obezbedili, ali i reformske procese u državni, a od 2014. godine dobili smo akreditaciju da ugovaramo kao Republika Sbija sve projekte, dok je do tada EU bila zadužena za ugovaranje – rekla je Joksimovićeva.
Objasnila je da sam postupak realizacije projekta traje šest godina:
– Proces programiranja teče tako što Evropska komisija kaže našem Ministrastvu koje su oblasti koje ona želi da podrži. Nakon toga obavestimo sva druga ministarstva. Ona dostave najbolje projekte, koji su u najboljoj fazi da bi mogli da budu uključeni u paket podrške EU.
Od 179,1 mil EUR iz IPA 2018. 62 mil EUR opredeljeno je za zaštitu životne sredine, od toga 51 za postrojenje za pročišćenje otpadnih voda u Nišu, dok je 40 mil EUR opredeljeno za pomoć preduzetništvu u inovacijama, a od toga 15 mil EUR je namenjeno za održivu turističku infrastrukturu.
– Jedan deo sredstava biće namenjen za neke lokacije koje su pod zaštitom UNESK-a, 11 mil EUR za energetsku efikasnost, deo za značajne instituije u Beogaradu, dok će 20 mil EUR biti namenjeno za stambeno ugrožene grupe – dodala je ministarka.
Ona objašnjava da će resorno ministarstvo odlučivati o tome ko su najugoroženiji i da je vrlo važno da se istakne da sva sredstava uvek prolaze višestruku kontrolu:
– Jedan deo novca ide u saradnji sa civilnim društvom i nevladinim organizacijama za ugrožene grupe, ranjive kategorije društva, deo će biti namenjen za žensko preduzetništvo, za mlade, biće program prekvalifikacija za one koji nisu našli radno mesto.

Izvor:ekapija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here