Čačak – Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku danas se polaže prijemni ispit za upis na prvu godinu studija. Na šest studijskih programa prijavilo se 306 kandidata. Kao i prethodnih godina, na najtraženiji smer informacione tehnologije, prijavilo se preko 200 kandidata.

„Pre dve godine od strane Vlade RS, odoboreno je dopunskih 50 mesta ali svake godine se traži mesto više za IT. Ove godine na studije iz budzeta biće primljeno 120 studenata i 10 samofinansirajućih na ovaj smer.

Godišnja školarina je nepromenjena i iznosi 81.000 dinara i može se platiti iz više rata. Takođe, očekujemo da bude veoma kvalitetna generacija za studije mehatronike s obzirom da imamo i privredni potencijal u gradu jer budući svršeni đaci odmah nalaze posao. Za elektrotehničko i računarsko inženjerstvo ima nešto manje zainteresovanih nego prethodnih godina, ali očekujemo da oni koji budu polagali na drugim fakultetima imaju priliku da u skladu sa zakonom i rokovima budu studenti našeg faklutetea ukoliko su položili prijemni na drugom, a zbog konkurencije tamo nisu primljeni. Ovo je druga kritična generacija, manje brojna koja se upisuje na fakultet i takva demografska slika trajaće još dve godine bar statistika tako kaže”, rekla je pr FTN Nataša Cvijović.

Prema njenim rečima već večeras će biti poznata preliminarna rang lista, dok će od 8. do 12. jula trajati upis. Budući studenti će biti obavešteni putem sajta i medija s obzirom da će se upis vršiti po studijskim programima.
Inače, dosta studenata dolazi i iz Republike Srpske i oni imaju potpuno isti status kao studenti iz Srbije.
Helena Trnavac iz Ivanjice, završila je Gimnaziju a na Fakultetu tehničkih nauka konkuriše na IT smeru.

„Danas polažem informatiku i očekujem da ću upasti na budzet. Od svih ponuđenih smerova najviše me interesuje upravo IT još odmalena”, rekla je Helena.

Stefan Vasilić iz Priboja takođe je završio Gimnaziju u svom gradu i takođe se opredelio za informacione tehnologije.

„Mislim da je najbrže zaposlenje posle ove škole iskreno drugi fakuteti me i ne zanimaju kao ovaj”, kaže Stefan dodajući da će svi proći kako su se spremali.

Izvor: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here