Čačak – Milenko Kostić, vlasnik i predsednik kompanije „Auto Čačak” dobio je prestižnu nagradu „Najmenadzer i najkompanija 2019” koja mu je dodeljena u Sarajevu. Ovo izuzetno priznanje dodeljuje Evropsko udruženje menadzera, odnosno Direkcija za izbor najmenadzera BiH, jugoistočne i srednje Evrope po izboru Nezavisne agencije, Evropskog udruženja menadzera i časopisa „Euromanager”. To je „Nagrada za životno delo” za vrhunske stvaralačke domete, sjajne menadzerske rezultate, stalne investije u nove projekte i izuzetno uspešno vođenje i razvoj biznisa bez granica – svetski lider u biznisu.

Kostić se zahvalio svima koji su učestvovali u dodeljivanju nagrade koja ga je, kaže, iznenadila.

„Kada sam pre jednog meseca pozvan nisam se nadao da ću ja biti taj koji će dobiti nagradu. To je veoma velika stvar za mene, za ovaj kraj i za Srbiju, za kompaniju, za moju porodicu. Ja ovo sam ne bi mogao, zahvalan sam svim svojim radnicima na podršci i na radu, pa smo tako i stigli dovde. Ova nagrada se dodeljuje 40 godina, a iz 12 zemalja su ljudi glasali za mene i zato smo ponosni. Zbog obaveza koje sam imao u Madridu oko `Iveka` nisam bio u mogućnosti da lično primim nagradu već su to uradila moja deca. Polako ih uvodim u posao, iako troje studiraju stalno su angažovani u firmi. Ne bi trebalo da se plašim da posao posle mene neće ići kao i za moje vreme” – kazao je Kostić.

„Auto Čačak” posluje i u Crnoj Gori već decenijama i to veoma uspešno.
„Velika je stvar imati prijatelje iz biznisa koji lepo govore o vama i van ovih granica. Bez obzira na moje godine ja želim da dokažem da još toga mogu da uradim i postignem. Svake godine ulažemo u investicije i proširujemo mrežu, onoliko koliko nam dozvoljava budzet, a trenutno to su farbarsko – limarske radionice” – rekao je Kostić.

On dodaje da u Čačku postoji jedno odlično udruženje privrednika gde se svi uzajamno pomažu i, kako kaže, tu su jedni za druge i u dobru i u zlu.
„Sve što radim i stvaram i van Čačka ja angažujem čačansku privredu” – ističe on.

Kompanije koje su deo „Auto Čačka” se takođe razvijaju. Pre godinu i po postali su generalni zastupnici za „Iveko” kamione i već su podigli prodaju i postprodaju za 100 odsto.
„Time smo osvetlali obraz ljudima koji su nam ukazali poverenje. Takođe, UTP `Morava` svake godine se trudi da uradi nešto novo i da renovira neki objekat. Ove godine to je hotel `Morava` gde će biti 200 ležajeva sa spa centrom. Realno, za jedno dve godine će svi sadržaji biti kompletirani” – naglasio je Kostić.

Kostić je dobitnik Decembarske nagrade Čačka za 2018. godinu, a poslovanje njegovih preduzeća posebna je priča. Ona nikad nisu bila u blokadi, nijedna njegova privatizacija nije završena neuspehom i dok mnogi novac zarađen u Srbiji plasiraju na razne strane, on dobit svoje kompanije plasira u domaće investicije. „Auto Čačak” u svojim ograncima u Srbiji – Čačak – Beograd – Novi Sad – Niš – zapošljava 800 radnika koji mesečno, u proseku, zarađuju 500 evra neto.
Evo i podsećanja na početke „Auto Čačka”…

Milenko Kostić je 7. maja 1996. godine potpisao probni ugovor sa češkom „Škodom” za uvoz i prodaju automobila te kompanije na području Savezne Republike Jugoslavije, tada okovane sankcijama i pritisnute nevoljama svake vrste. Ugovor je bio sa teškim uslovom: ako za narednih 180 dana proda 500 „škoda”, ostaće u poslu.

Prvi šleper dočekao je ispred uprave preduzeća u Konjevićima kod Čačka i to sa trubačima, baš zbog toga što je doba bilo teško. I do kraja te godine prodao hiljadu automobila.

Obdaren naročitim smislom za posao, ponetim iz zavičajnog Dragačeva, pre pet godina doživeo je čast koju nikad neće zaboraviti.

Predsednik Češke Republike, Miloš Zeman, koji je aprila 2014. doputovao u zvaničnu posetu Srbiji, pravo sa aerodroma došao je u salon „Auto Čačka” na Novom Beogradu. Kostić i Zeman sprijateljili su se pre toga, i jednom prilikom češki predsednik primio je Čačanina u svom kabinetu i poslužio ga češkom rakijom.
Kostić je još kao dečak od 12 godina počeo da trguje krečom, sam vodeći volovsku zapregu iz rodne Kotraže u Dragačevu do 30 kilometara udaljenog Čačka. Zatim je nadničio u brodogradilištu na Korčuli i čačanskom preduzeću „Sima Saraga”, kao radnik. Od 1983. bio je zastupnik „Pansirovine” na placu u Konjevićima, gde je početkom 1991. osnovao „Auto Čačak”. Nedavno je, recimo, čačanskoj Bolnici poklonio aparat za laparaskopiju, vredan 11,5 miliona dinara. Pre toga, odlučio je da ga operišu čačanski lekari, iako je mogao da bira bolnicu u Londonu ili Briselu, a ovde se razočarao kad je video sa čim doktori rade. U bolnici su mu kazali da novi aparat košta od 5,5 do 12 miliona dinara a on, izlazeći sa odeljenja, uzvratio da kupe najskuplji i pošalju mu fakturu.

„Auto Čačak” i sve što je do sada stvorio nisu došli slučajno jer je vredno radio. Ali, ne može se bez božije volje i pomoći, ume da kaže Kostić.
Zbog toga je sagradio dve crkve u zavičaju svojih roditelja, Kotraži i Rtima, na očevini i majčevini, a obe su, u doba svoje vladavine, porušili Turci.
Iz dana kad je dovršavao bogomolju Sv. Pantelejmona (obeležava se 9. avgusta) u Kotraži, potiče i jedna istinita anegdota. Graditelji, i mesni pop sa njima, smatrali su, pošto je dobročinitelj čovek imućan i na glasu, da bi trebalo da odvoji još nešto para i postavi gromobran na kupolu. Ali, Kostić se, sa istančanim osećajem za ulaganje novca, lako odbranio od dodatnog troška, odgovorivši im:
– Neće, valjda, Bog da gađa u svoju kuću.

Milenko Kostić je prošlog 15. decembra navršio 65 godina života.

Izvor:GZS

1 KOMENTAR

  1. Dužno poštovanje prema njegovom ličnom uspehu, ali on nije slikar, duborezac ili neki majstor ručnog zanata.
    On je menadžer, u ovoj zemlji se zovu mnogi tako, jedno im je zajedničko da dobar i pošten radnik provede ceo radni vek kod njih u penziju odlazi kao socijalni slučaj, jer jer prijavljen na minimalac.
    Nikada bisam shvatao šta se u zemlji desilo 1945, ali danas sam siguran da nam je baš ta godina potrebna ponovo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here