Čačak – Svetski dan populacije obeležava se od 1989. godine kada je svetska populacija dostigla pet milijardi ljudi.

Za državu, a i za nas kao lokalnu samoupravu izuzetno je važna da nas bude što više, rekao je danas gradonačelnik Čačka Milun Todorović dodajući da posle dužeg vremena su preduzete mere i aktivnosti, zahvaljujući resornom ministarstvu za demografiju i populacionu politiku na čelu sa dr Slavicom Đukić Dejanović, da bi opstali kao nacija.

„Grad Čačak izdvaja ogroman novac da bi se poboljšala demokrafska slika grada. Poslednjih decenija povećava se indeks starenja stanovništva i protiv toga se borimo, raznim merama. Tako smo izdvojili 4 miliona dinara za pomoć višedetnim porodicama za plaćanje komunalnih usluga, izdvojeno je 51 miliona dinara za pomoć preko Centra za socijalni rad, zatim 739 miliona dinara ukupno za predškolske ustanove, jer smo jedna od retkih lokalnih samouprava koje obezbeđuje da svako treće dete i naredno ima besplatan smeštaj. Takođe, tu je 14 miliona dinara iz budzeta koje se izdvaja za vantelesnu oplodnju. Plan je da u budućem periodu se aktivno uključimo u direktnu borbu za natalitet. Mali korak je bila rekonstrukcija čačanskog porodilišta, ali je više rođene dece u prvih šest meseci ove godine”, kazao je Todorović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović

Prema njegovim rečima, grad Čačak aktivno prati konkurse Ministarstva kako bi aplicirali za sve projekte koje im mogu pomoći u poboljšanju deomgrafskog razvoja.

„Prosečna starost na teritoriji grada je 42,5 godina, potrebno je podmladiti stanovništvo zbog svih aspekata pa i ekonomskog zbog mlađe radne snage”, kaže Todorović.

Dr Ljiljana Milovanović iz ZZJZ osvrnula se na demografsku sliku grada Čačka, gde po zadnjim podacima iz prošle godine živi 110. 279 stanovika što je za 976 manje od 2017. a oko 5.000 manje u odnosu na podatke iz popisa 2011.

dr Ljiljana Milovanović iz ZZJZ Čačak

„Izrazito je i starenje stanovnika, a stopa nataliteta ima tendenciju pada dok je stopa mortaliteta u porastu. Do demografske loše slike nije došlu u proteklih par godina, već decenijama unazad. Cilj je da svaka žena rodi više od dva deteta, a da bi se dostigao taj opšti cilj potrebno je da se ostvare posebni ciljevi a to su pre svega ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta. To je situacija kada društvo preuzme deo troškova podizanja dece u oblasti zdravstvene zaštite i obrazovanja. Sledeći cilj je usklađivanje rada i roditeljstva kao i očuvanje unapređenja reproduktivnog zdravlja kao i dostizanje zdravog materinstva. Izuzetno je potrebno upoznati javnost sa negativnim populacionim trendovima ali i merama koje se preduzimaju da stanje bude bolje. Aktiviranje lokalne samouprave je od izuzetnog značaja, jer nijedna državana pronatalitetna politika, koliko god bila razvijena ne može da zadovolji očekivanja stanovništva”, rekla je dr Milovanović dodajući da je pravo svakog para i pojedinca da odluči koliko će dece imati, a na svim institucijama i državi je da stvore uslove da ta odluka bude laka.

Gorana Tanasković iz Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga prezentovala je ideju Privredne komore da nagradi firme koje su odličan primer stvaranju porodično – prijateljskog okruženja i kvalitetnog usaglašavanja poslovnih aktivnosti i porodičnih obaveza.

Gorana Tanasković iz Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga

„U Čačku postoje firme koje zaslužuju da nose ovu prestižnu nagradu. Prošle godine četiri firme su prvi put dobile ovu nagradu a jedna je sa teritorije koju pokrivamo mi kao Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog okruga. To je firma `Metalac` koja je stvarno zaslužila tu nagradu, jer novčano nagrađuje svaku prinovu zaposlenih bilo da je prvo, drugo ili treće dete u pitanju”, kaže Tanasković.

Gradska većnica zadužena za zdravstvo dr Slavica Dragutinović

Gradska većnica zadužena za zdravstvo dr Slavica Dragutinović istakla je da je najvažnija briga o populaciji, jer da bi država funkcionisala treba da ima narod.
„Poslednjih decenija se puno ulaže u mere populacione politike ali poslednje četiri godina je to intezivnije. Prošle godine je konstituisan i Savet na nivou grada za populacionu politiku uz svrsishodnu podršku gradskog rukovodstva. Novčana sredstva koja su izdvojena za podsticaj rađanja su podignuta na značajni nivo”, rekla je Dragutinović.

Izvor: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here