“Sada je na meni red da kažem u ime moje zemlje – Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju”, poručio je na srpskom jeziku okupljenima na Kalemegdanu Emanuel Makron. Najdirljiviji trenutak – kada je stavio ruku na srce….

Čim je izustio prve reči, prolomio se ogroman aplauz.

Predsednik Francuske velikom broju okupljenih građana na Kalemegdanu, kod spomenika zahvalnosti Francuskoj, obratio se se na SRPSKOM jeziku.

A reči koje je izrekao kao da su lečile rane na duši svih koji su vremenom posumnjali u istorijsko savezništvo dve zemlje.

“Na ovom spomeniku piše ‘Volimo Francusku, kao što je ona volela nas’. Taj slogan još uvek živi i sto godina kasnije. Sada je na meni red da kažem – u ime moje zemlje – Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju”, rekao je Makron.

Dodao je da “Francuska duguje zahvalnost srčanoj Srbiji iz Velikog rata, nejnim vojnicima poginulim kako bismo mi živeli u slobodi”.

“Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova, suze majki jauke očeva. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvu koju je podneo srpski narod i strašna iskušenja kroz koji prošao”, rekao je Makron.

Podsetio je na zajedničku borbu na Solunskom frontu i dodao:

“Ono što je tragično u istoriji to nas ja zuvek spojilo – tragični događaji su nas ujedninili i kad su srpske i francuske trupe ušle u Beograd 1918. i oslobodile ga. Tada smo ostvarili bratstvo koje se nikada ne može zaboraviti naspram haosa smrti. To je naša prošlost, put koji prelazimo danas je put priznavanja koji Francuska ima prema Srbiji, ali i Srbije prema Francuskoj.

Vi imate hrabrog predsednika i moraćete biti hrabar narod kao što je narod na Kosovu da se istorija nikada ne ponovi i svi moramo da delamo na evropski način. Moramo da izgradimo mir, duboko verujem da je Srbija u Evropi i da Evropa ne može biti Evropa bez Srbije u njoj”.

On je citirao Vladislava Petkovića Disa opet na srpskom jeziku.” Kada su ga pitali gde je ta Francuska koja nas je spasila, odgovarao je položivši ruku na Srce, evo Francuska je ovde”.

Makron je onda stavio svoju ruku na srce i rekao “Srbija u srcu danas i zauvek! Živelo prijateljstvo između Srbije i Francuske”.

VUČIĆ: MAKRON PRIDOBIO SRCA U SRBIJI

Vučić je posle dirljivog obraćanja Makrona rekao da je Markon uspeo da pridobije srca građana Srbije.

“Veliki Makronn pokazuje poštovanje prema nama! Srbija i ovi ljudi vam to neće zaboraviti. rekli ste da vam je Srbija u srcu, kralj Aleksandar rekao je 1918. da je Srbija pala, ali da je Francuska uz nju i hoćemo sa vama da pobeđujemo i u budućnosti”.

Vučić je okupljenima rekao da Makron nas slušao o našim problemima, i da ga je zamolio da nas razume.

“Imam samo jednu poruku za Makrona. Rekli ste da se Evropa reformiše, vi ste večeras za nas rekli nešto što je malo ko govorio. Rekli ste da vam je Srbija u srcu, molim vas požurite sa dubinskim reformama i ovaj narod ovde pamtiće vam to”, rekao je predsednik.

Vučić je najglasio da nijedan drugi spomenik nema tako lepo mesto kao Spomenik zahvalnosti Francuskoj. “Da vam otkrijem jednu tajnu, juče smo gledali vojnu paradu, malo ko se raduje kad vidi koliko Francuska napreduje. Svideli su mi se oni mali roboti i tenkovi i poželeo sam da mi to kupimo odmah”, rekao je..

Makrona je, inače na Kalemegdanu, na bini dočekao slavni glumac Miki Manojlović koji je izgovarao Disove stihove kao uvod u obraćanje dvojice predsednika.

Izvor:Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here