Svečanim otvaranjem, na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku u Čačku danas je počeo 52. Međunarodni kongres nastavnika esperantista, skup na kome se okupilo oko 60 učesnika  učesnika iz 22 države sa tri kontinenta koji će u okviru planiranih aktivnosti boraviti u Čačku do 20. jula.

Svečanost je počela himnom esperantista u izvođenju muzičkog ansambla „Lira“ iz Čačka, a zatim su usledila pozdravna obraćanja. Najpre se obratila predsednica udruženja Mireille Grosjean, koja je u Čačak došla iz Švajcarske. U ime Grada Čačka obratio se pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić i u ime domaćina skupa- Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, prof. dr Danijela Milošević. Govorili  su Stefan MacGill iz Velike Britanije i mr Radojića Petrović, član Predsedništva ILEI i predsednik Mesnog organizacionog odbora Kongresa i organizator ovakvog skupa koji se prvi put održava u Srbiji.

Kako protokol esperantista nalaže, svi učesnici su se predstavili i uputili poruku skupu, a zvuk gonga predsednice ILEI, Mireille Grosjean, označio je i zvaničan početak rada esperantista.
U organizaciji FTN u Čačku u četvrtak, 18. i u petak, 19. jula biće održana međunarodna konferencija „Učenje u virtuelnim zajednicama“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here