ČAČAK – Članovi Srpskog pokreta Dveri predstavili su danas idejna rešenja za bolji urbanistički izgled grada, između ostalih sulazak Čačka na Moravu i jedan konkretan projekat kao deo ove velike ideje, a to je idejno urbanističko rešenje obale Morave u delu gradske plaže odnosno parka “Mladost”.

Lider Dveri Boško Obradović naglasio je da je ta stranka za proteklih sedam godina rekla sve što je imala o aferama koje su pratile aktuelni i prošli saziv gradske vlasti i da se sada posvećuje tome kako će grad izgledati kada Dveri budu došle na vlast.

Naš stručni tim za urbanizam već je izlazio sa brojnim konkretnim rešenjima koja su naši odbornici iznosili za skupštinskom govornicom ili na javnim raspravama povodom usvajanja urbanističkih planova. Uradili smo idejna rešenja za kvalitetnije rešenje uređenja ulice pored gradskog parka ili za formiranje parka na Alvadžinici – rekao je lider Dveri Boško Obradović.

On je dodao da su Dveri jedina politička organizacija u Čačku koja ima konkretne ideje i program za urbanističko uređenje grada.

Ovako bi trebalo da izgleda kupalište kod brane

Master inženjer arhitekture i odbornik u Skupštini grada Čačka Đorđe Šipetić, istakao je da svaki grad na svetu kroz koji protiče neka velika i značajna reka koristi taj potencijal da izađe na nju.

Prema njegovim rečima, kupalište na Moravi ima bolji potencijal od Ade Ciganlije u Beogradu i novosadskog Štranda na Dunavu.

Samo Čačak ima loše uređeno priobalje Morave kroz čitav centar grada, katastrofalno malo i neuređeno kupalište, a od ove godine i to nam je zabranjeno zbog zagađenja Morave čije uzročnike vlast ne ume da pronađe ili ih krije od javnosti – rekao je Šipetić.

Znatno duža pešačka zona

Ideja silaska Čačka na Moravu je, kako kaže, veoma kompleksan urbanistički posao, pre svega zbog velikog balasta izmeštanja industrijske zone sa atraktivne lokacije na kojoj bi mogao da se izgradi Novi Čačak.

Međutim, kao odgovorna buduća vlast u našem gradu angažovaćemo najbolje urbaniste koje Čačak i Srbija imaju i izraditi ozbiljnu studiju i master plan po kome će se etapno sprovoditi ovaj dalekosežno važan posao. Čačak sa silaskom na Moravu, uređenjem kupališne zone, novim kejom i novim gradom u gradu na obali Morave može samo da profitira u svakom smislu – turistički, ekonomski, građevinski i urbanistički, kroz zainteresovanost mladih da ostanu u našem gradu koji nudi nove sadržaje… – objasnio je Šipetić.

On je naglasio da je jedna od osnovnih ideja vodilja idejnog rešenja koje su prezentovale Dveri minimalizovanje uticaja slobodnog tržišta na oblikovanje javnog prostora i sprečavanje tajkunizacije kompleksa pored Morave.

Prostor kod sadašnjeg kafea “Mančula“

Najzanimljiviji deo idejnog rešenja odnosi se na proširenje i produžetak kupališta, koje bi se prostiralo od brane do nekadašnje “skakaonice“. Deo kupališta bio bi rešen terasasto kako bi se dobilo na iskoristivosti prostora.

Zamišljeno je i da se za kupanje osposobi mala ada, preko puta pomoćnog Borčevog igrališta.

Tim za urbanizam Dveri zamislio je gradnju nekoliko tipskih ugostiteljskih objekata, toaleta, biciklističke i pešačke staze.

Čitav prostor bio bi podeljen u nekoliko zasebnih zona. Predlog tipskog lokala koji bi mogli da se grade u kompleksu

Iz Dveri najavljuju da je ovo samo početak jedne kreativne i pozitivne kampanje koju će nastaviti na jesen u saradnji sa Savezom za Srbiju – Čačak i gde će predstaviti kompletnu alternativu sadašnjoj vlasti i konkretna rešenja za sve sfere društva u gradu.

Izvor: Morava info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here