U sredu, 17. jula navršilo se tačno 101 godina od pogubljenja ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i carske porodice. Ko je i kakav je bio poslednji ruski imperator, čijom smrću je i Srbija izgubila moćnog i iskrenog zaštitnika?

Možda je najbolje početi od konstatacije člana nekakve boljševičke komisije koja je imala zadatak da, pošto-poto, nađe neko Nikolajevo sagrešenje, kako bi bar malo opravdali planirani zločin. Nisu ga našli, a taj je rekao:

– Pa, ovaj čovek je anđeo!

Možda on i nije bio anđeo, ali oni koji su ga pogubili, zajedno sa suprugom i petoro dece, radili su đavolski posao. Bestijalno su streljani i tada je Rusija slomljena, što se, posredno i neposredno, odrazilo i na našu državu. O tome se prošle nedelje govorilo u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu gde je u sredu organizovan okrugli sto sa temom „Car Nikolaj II Romanov – omaž vladaru i svecu“, na kome su učestvovali prof. dr Ivanka Popović, novoizabrani rektor BU, dr Zoran Mirković, profesor pravne istorije na Pravnom fakultetu, dr Boris Milosavljević, viši naučni saradnik Balkanološkog instituta SANU, arhimandrit Mihailo Biković i Vitalij Tarasjev, starešina Ruske crkve u Beogradu.

– Danas nije lako shvatiti imperatorsko dostojanstvo, pošto ono u hijerahiji državnih položaja prevazilazi ono što se može videti danas. Nakon bezbrojnih revolucija u 20. veku, pošto su revolucionari mogli i lično da iskuse revolucionarnu pravdu, a mnogi jasno da sagledaju kako neprijatelji jedne države mogu uspešno da organizuju propagandu protiv zakonite vlasti te države, finansiraju separatističke pokrete i obojene revolucije, a potom održe i „pravedna“ suđenja, sada se, sa vremenske distance, bolje može sagledati protiv kakvih se neprijatelja našao u borbi Nikolaj Drugi – kaže dr Boris Milosavljević.

Nikolaj Drugi je na presto stupio 1894, nakon iznenadne smrti svog oca, Aleksandra Trećeg. Krunisan je u moskovskom Kremlju 1896. Za vreme njegove vladavine proslavljena je 300. godišnjica carskog doma Romanovih 1913. godine. Vođena su dva rata, rusko-japanski i Prvi svetski rat, i dogodile su se tri revolucije – 1905, i potom februarska i oktobarska 1917. godine koja je, pod parolom jedinstva Rusije, zapravo istu bacila na kolena sa kojih će ustati tek posle sedam decenija, ovaj put, komunističkog samovlašća.

– Tačno je da je februarska, Privremena vlada, stavila u pritvor cara u Carsko selo, ali ga je oktobarska ubila, kao što je iz ideoloških razloga ubijala ruski narod, od sveštenstva i monaštva, preko dvorjanstva i oficirskog kora, generala, liberala, privrednika, univerzitetske inteligencije, sve redom do kulaka, a potom i dalje kozaka, seljaka, radnika. Pre par godina, predsednik Rusije Vladimir Putin je veoma oštro govorio o rezultatima delatnosti i ideja vođe Oktobarske revolucije Vladimira Lenjina: „Postavljena je atomska bomba pod zgradu koja se zove Rusija, i ona se potom urušila. Svetska revolucija nam nije trebala“ – podseća dr Milosavljević, i napominje da je od dana stupanja na ruski carski presto Nikolaj Drugi za Srbe bio isto što i njegovi preci – zaštitnik srpskog naroda, pravoslavlja i svih Slovena.

Spomenik Nikolaju II Romanovu u Beogradu podignut 2014. godine

Pred Prvi svetski rat Rusija je tokom julske krize pružala diplomatsku zaštitu Srbiji, braneći je od austrougarske i nemačke diplomatije i medijskih napada, a kada je izbio rat, Rusija je učinila sve da nam se nađe.

– Krajem jula 1914. regent Aleksandar Karađorđević je, govoreći o velikim silama, pre svega podvukao „osećanja koja inspirišu Rusiju i milostivo saopštenje cara Nikolaja II da Rusija ni u kom slučaju neće ostaviti Srbiju na cedilu“. Rusija je pružala pomoć u oružju, vojnom materijalu, hrani i vojsci. Različitim srpskim zahtevima izlazio je u susret neposredno car. Nekada je na diplomatske depeše koje su prenosile zahteve srpske strane za novčanu pomoć zapisivao „treba pomoći“.

Kada se srpska vojska, iscrpljena od ratovanja nakon prelaska Albanije, našla na obalama Jadranskog mora, bespomoćna i bez hrane, ruska strana je neumorno insistirala na njenom spasavanju. Regent Aleksandar se obratio caru Nikolaju iz Skadra decembra 1915. sa molbom da „visokom intervencijom“ kod saveznika utiče da se spase srpska vojska i on je sve učinio da saveznici osiguraju morski put u Jadranskom moru. Rusija Nikolaja Drugog ostala je verna izjavi Aleksandra Prvog, datoj 1813, da on neće prepustiti Srbiju volji sudbine. Car Nikolaj je poslao telegrame da je neophodno pomoći srpskoj vojsci da se preveze na Krf britanskom kralju Džordžu Petom, svom bratu od tetke, i predsedniku Francuske Poenkareu, na koje su oni uskoro pozitivno odgovorili – kaže dr Milosavljević.

Naravno da ti odnosi nisu uvek bili idealni s obzirom na to da je Rusija bila velika međunarodna sila i nekada je delovala u skladu sa svojim globalnim interesima, pa bi se Srbima, poput ustanicima iz Prvog srpskog ustanka, često činilo da Rusija za Srbiju ne čini koliko bi mogla i koliko bi trebalo. Međutim, ono što je Rusija sklapajući mir sa Otomanskom carevinom u očekivanju rata sa Napoelonom isposlovala za Srbiju biće embrion naše buduće države. Dr Zoran Mirković, profesor pravne istorije, podseća na 8. tačku Bukureškog mira u kojoj je prvi put posle vekova ropstva pod Turcima pomenuta autonomija za Srbiju, koja će kasnije na Berlinskom kongresu 1878. godine dobiti samostalnost.

– Činjenica je i da je ruski vladar, iako sam samodržac, uticao na ograničenje vlasti srpskog dinasta kneza Miloša, što je ozvaničeno tzv. Turskim ustavom iz 1838. godine – kaže dr Mirković.

Carevina Rusija je bila verni saveznik Srbiji do svog pada 1917. godine, a njenim nestankom nestao je i glavni pokrovitelj i oslonac Srbije. Međutim, i ta tragedija ruske države i njenog vladara i naroda imala je, posredno, dobrobiti za Srbiju. Milionska reka izgnanika iz Rusije imala je i svoj rukavac prema tadašnjoj Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca. Tada je u Srbiju stiglo oko 40.000 mahom umnih i obrazovanih Rusa, koji će svojim znanjem dati veliki doprinos prosperitetu srpske države.

Liturgija i litija u Beogradu

U Beogradu je u utorak, na dan stradanja Svete carske porodice Romanov služena Sveta arhijerejska liturgija u ruskoj crkvi Svete Trojice na Tašmajdanu. Služio je patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Ruske i Srpske pravoslavne crkve, nakon čega je održana svečana litija koja se kretala Bulevarom kralja Aleksandra, preko Trga Nikole Pašića i Ulice kralja Milana do spomenika Svetom caru Nikolaju II u Devojačkom parku.

Likvidacija

Meci, bajoneti i sumporna kiselina

Carska porodica (car Nikolaj, njegova supruga carica Aleksandra i njihovo petoro dece – carević Aleksej i knjeginje Olga, Tatjana, Marija i Anastasija) brutalno su streljani i izmasakrirani bajonetima 17. jula 1918. godine, u kući inženjera Ipatjeva u Jekaterinburgu koju su boljševici nazvali „kućom posebne namene”. Ta kuća će krajem sedamdesetih godina prošlog veka biti srušena jer su vlasti procenile kako postaje pokloničko mesto za narod, a akcijom je, kao šef uralskog oblasnog komiteta Komunističke partije, rukovodio potonji predsednik Rusije Boris Jeljcin.

Prema dostupnim podacima, zločin je izvršilo jedanaest egzekutora, među kojime je bilo i nekoliko plaćenika iz Mađarske, a cara i carevića je lično ubio Jankelj Jurovski koji je posle bio visoki funkcioner sovjetskog režima. U trenutku pogibije car Nikolaj je imao 50 godina, a njegov sin, carević Aleksej samo 12. Ideja boljševika je bila da se zatre svaki trag postojanja Romanovih, pa je u narednom periodu ubijeno još desetoro članova ove porodice, među kojima su bili i carev brat, caričin stric i sestra.

Inače, tela Romanovih su raskomadana i spaljena u jednom zapuštenom rudniku kod Jekaterinburga, ostaci su naknadno sprženi sumpornom kiselinom i bačeni u okno koje je uništeno granatama. Sahrana carske porodice obavljena je 80 godina posle pogubljenja 17. jula 1998. godine u crkvi svetog Petra i Pavla u Sankt Peterburgu, ali Ruska crkva nikada nije priznala da su to ostaci Romanovih, koje je kao svece kanonizovala Ruska zagranična crkva 1981. godine, da bi to isto učinila i Moskovska patrijaršija pre 19 godina.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here