U četvrtak, 18. jula 2019. god. svečano je otvorena dvodnevna Konferencija „UČENJE U VIRTUELNIM ZAJEDNICAMA„ , organizovana kao međunarodni skup u okviru 52. Kongresa Međunarodnog udruženja nastavnika esprerantista (ILEI – Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj) koji je počeo 13. i trajaće do 20. jula 2019. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

Cilj konferencije je da okupi profesore i istraživače iz celog sveta, a učešće nastavnika iz 22 države sveta omogućilo je razmenu iskustva i istraživačkih interesovanja u oblasti primene informacionih tehnologija u obrazovanju. Skup je otvorila dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Danijela Milošević, a učesnicima su se obratili profesor Duncan Chrters, (Principia College, Elsah, Illinois, USA), predsednica Međunarodnog udruženja nastavnika esperantista Mireille Grosjean (Switzerland) i u ime Grada Čačka pomoćnik gradonačelnika dr Vladan Milić.

Radni jezici Konferencije konferencije su engleski, srpski i esperanto sa konsekutivnim prevođenjem. U okviru uvodnih predavanja radove su izlagali dr Marija Blagojević i Duncan Chrters, a nakon toga autori i kooautori svoje naučno istraživačke radove izlagali su po sesijama.

U okviru drugog dana konferencije učesnicima i svim zainteresovanima omogućeno je učenje esperanta. ORGANIZATOR konferencije je Fakultet tehničkih nauka u Čačku Univerziteta u Kragujevcu, a koorganizator je Međunarodno udruženje nastavnika esperantista sa sedištem u Roterdamu u Holandiji
Ujedinjene nacije proglasile su 2019. godinu Međunarodnom godinom domorodačkih jezika, a učenje jezika preko interneta i virtuelne zajednice domorodačkih jezika bili su glavna tema konferencije, uključujući međunarodnu zajednicu esperantista kao posebnu virtuelnu zajednicu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here