ČAČAK – Sudski izvršitelji pokušali su uz asistenciju policije, 18. put zaredom da prinudno preuzmu pogon „Kuglična vretena“ Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku. Međutim, radnici su to sprečili.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je da je policija pokušala da uvede izvršitelje u posed zamenom brave i vrata, što radnici nisu dozvolili.

On je rekao da sudski izvršitelji više od godinu dana pokušavaju da naplate dug FRA od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 5,7 miliona dinara.

Đelić je pozvao republičkog pravobranioca da zaštiti državnu imovinu, jer, kako je rekao, država je većinski vlasnik FRA sa 57, 6 odsto kapitla, a pogon „Kuglična vretena“ je Rešenjem Ministarstva odbrane od strateškog značaja za odbrambenu industriju.

U tom rešenju, koje je Ministarstvo odbrane drugi put izdalo u aprilu 2018. godine i važi naredne tri godine, navodi se da je pogon za proizvodnju kugličnih vretena FRA „privredni subjekt od posebnog strateškog značaja za odbrambeni sistem Srbije“.

Prema informacijama do kojih je došao Đelić, ima indicija da je kupac duga Mićo Kopitić kontaktirao poslovodstvo fabrike kako bi im saopštio uslove za postizanje dogovora.

Đelić je osudio postupanje Privrednog suda u Čačku koji „šalje sudske izvršitelje, kažnjava radnike koji brane svoju imovinu i ne štiti interese države“.

Privredni sud u Čačku je 20. juna ponovo kaznio novčanom kaznom od po 10.000 dinara 42 radnika FRA zbog ometanja sudskih izvršitelja da uđu u posed fabričkog pogona, a onda je te kazne zamenio zatvorskim kaznama, jer ih nismo platili u roku od pet dana, što je nedopustivo. U slučaju neplaćanja kazni one mogu da se prinudno naplate oduzimanjem od plate, što sud nije učinio – rekao je Đelić.

On je dodao da su radnici uložili žalbe na odluku Privrednog suda i očekuju da im se kazne „vrate“ na novčane.

Đelić je dodao da je Privredni sud kaznio sa 100.000 dinara i direktora FRA Milana Vidakovića jer nije ispraznio halu pogona pre nego što su došli izvršitelji.

Direktor je u to vreme bio na službenom putu u Rusiji. Ali pogon i ne može da se isprazni jer imamo stručno mišljenje da oprema i mašine iz pogona ne mogu da se izmeste, jer posle njhovog pomerenja ne bi bile više u funkciji – rekao je Djelić.

FRA, koja se bavi proizvodnjom i prodajom rezanog alata i mašina, osnovana je 1953. godine.

U fabrici je zaposleno 560 radnika.

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here