U Gornjem Milanovcu je u četvrtak, 26. jula počeo sa radom Regionalni startap centar. Kako je na otvaranju istakao ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, otvaranje ovog centra je dobar signal, kako za Gornji Milanovac, tako i za celu Srbiju.

– Industrijski grad u kome su fabrike Metalac, Tetrapak i Swisslion, od danas ima i svoj Regionalni inovacioni startap centar. Ovde će se u budućnosti oblikovati mladi srpski preduzetnici i osnivati najbolje srpske startap kompanije – Popović.

On je naglasio da Vlada Republike Srbije ovakvim projektima dokazuje da radi na decentralizaciji inovacija i inovacione infrastrukture, koja ne treba isključivo da bude vezana za velike gradove i univerzitetske centre, navodi se u saopštenju Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.
– Potrebno je da koristimo principe i iskustva Izraela, Amerike, Finske, i mnogih evropskih država, koja su pokazala da su neke od najboljih startap kompanija u ovim zemljama potekle upravo iz malih sredina. Želimo da mladi u svim krajevima Srbije imaju jednake uslove za razvoj svojih inovacionih potencijala – istakao je Popović.


Ocenio je da startap centar u Gornjem Milanovcu, koji je izuzetno jak industrijski centar, ima potencijal da zadrži mlade u ovom mestu, ali takođe pruža šansu da se inženjeri koji se školuju u univerzitetskim centrima u Srbiji vrate i ovde pokrenu svoj biznis.
– Ubrzani razvoj putne infrastrukture uskoro će omogućiti da se iz Beograda za samo 45 minuta stigne do ovog supermodernog inovacionog startap centra – kaže Popović i dodaje da će svi oni koji se bave inovacijama u moravičkom kraju moći da se odavde povezuju sa svojim kolegama iz Evrope i sveta.
Predsednik Opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, zahvalio se Vladi Srbije na izdvojenim finansijskim sredstvima za otvaranje ovog centra, jer je Milanovac, kako kaže, zahvaljujući tome danas centar inovacione tehnologije u Srbiji.
U okviru Programa za podršku otvaranju regionalnih inovacionih startap centara Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj izdvojio je više od 40 miliona dinara za realizaciju ovog projekta.

Izvor:ekapija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here