Da nije Sabora trubača u Guči ne bismo znali za jednog Bobana Markoviće ili trojicu Dejana, Jevđića, Lazarevića i Petrovića…

Slično će se dogoditi i na Saboru violinista u Pranjanima. Tamo će se okupiti najbolji umetnici na kraljici istrumenata 16, 17. i 18. avgusta, kao što su jedan Perica Vasić i Moma Stanojević. Međutim, već ovaj prvi Sabor iznedriće četvoricu majstora po uzoru na one dragačevske.

Iz Londona stiže Valjevčanin – Grabovčanin Branko Ristić koji predaje romsku muziku na fakultetu u glavnom gradu te ostrvske imeprije.

Nema sumnje da se radi o velemajstoru i umetniku na violini kakav se retko sreće.

,,Verujte mi da sam veoma srećan što dolazim u moju zemlju, moju Srbiju i moj zavičaj na jedno takvo takmičenje. Mnogi se pitaju zašto bih se ja takmičio kad mnogima predajem muziciranje. Moj odgovor je zato što volim Srbiju, što je violina moj život i zato što ona baš tu zvuči onako kako treba. Ne takmičim se za nagradu već za nove zvuke koji su jedinstveni, koji napajaju dušu svakog čoveka na planeti, i to sam video svirajući na raznim kontinentima i na skupovima koji su svetski poznati. U Pranjanima ću se boriti za nove tonove, nove zvuke i za iskren aplauz, verujte to je najveća nagrada na svetu“ kazao je Ristić za novinsku agenciju Rina.

Perica Vasić održaće svoj koncert na pranjanskoj pozornici ali u saborskoj organizaciji ima još jednu važnu ulogu, a to je selektorska. Imamo sjajne violiniste, i prvi put ukrstiće svoje veštine na ovoj veoma ozbiljnoj svetkovini posvećenoj violini.

„Ako vam kažem da pored Ristića na binu izlaze jedan Piler, Momir Jovanović i Manuel, koji su bez sumnje glavni kandidati za saborsku nagradu, zvanje prva i zlatna violina Srbije i ključeve nove `škode` onda vam je sve jasno.

Ali, tu je još desetak prvoklasnih violinista gde ne isključujem mogućnost da neko zablista u punom sjaju“ ističe Vasić.

U prilog tome da će Sabor u Pranjanima postati glavno merilo umetnika na violini, svedoči i podatak da ćese ovde pojaviti i mladi violinisti koji pristižu i narednih godina izrastaće u velike zvezde, zajedno sa Saborom.

Tu je jedan Adrijan Mašić koji dolazi iz Beča, čudo od deteta, ali ništa manje vičan jedan Joca Vasić, sjajan i veliki talenat. U tu grupu svrstava se i Boban Vasić, unuk kralja violine Bobana Voza.

Dve kategorije takmičara, profesionalci i mladi do 15 godina

Takmičenje se odvija u dve kategorije, mladi (12 takmičara)  i profesionalci (13 učesniak). Oni će svirati po dva kruga melodije  po izboru i jedno kolo. Žiri – Perica Vasić, Momčilo Stanojević, Mićo Kujundžić – odrediće ko je ,,Prva violina Srbije“ ceneći odsviranu melodiju, dok će nagrada publike ,,Zlatna violina“ pripasti violinisti čije kolo bude najbolje i podigne publiku na stadionu.

 

Ogromno interesovanje, očekuje se na hiljade ljubitelja violine

Nema sumnje da će se prve sedmice iza Guče odigrati još jedan veliki spektakl na pola puta od Takova do Miloševe Dobrinje. Selo Pranjani  na ovaj način postaje važno mesto na turističkoj mapi narodnih svetkovina  a organizatori očekuju više desetina hiljada gostiju.

,,Naveliko se spremamo, takmičenje će se održati na stadionu fudbalskog kluba, ali cela varošica je već u znaku trube. Zovu nas sa svih strana, ovde se traži mesto više  za spavanje i mi ih upućujemo na domaći smeštaj. Naši seljani su gostoljubiv narod, dočekaće sve goste raširenih ruku. Verujte da do sada ima na desetine domaćinstava koje su pored prenoćišta dogovorili da ispeku prase ili jagnje uz obaveznu suvoborsku prepečenicu, sir, kajmak, proju, slatko od šljiva. Biće svega a naš narod kaže ako čeljad nisu besna kuća nije tesna“ – besedi predsednik Mesne zajednice Pranjani, Radovin Veselinović.

Selo Pranjani u medijima je do sada bilo poznato samo po planinskom aerodromu na visoravni Galovića polje odakle je  u dejstvima na kraju Drugog svetskog rata spaseno više stotina američkih pilota. O njemu se stidljivo govorilo sve do pre jedne decenije kada su Amerikanci u znak zahvalnosti seljanima ovog kraja, koji su mesecima krili i hranili njihove vojnike, podigli  školsku sportsku dvoranu.

Velika je verovatnoća da će finansirati i školu violine koja se otvara u ovom selu.

Inače, Pranjani su zanimljivi i po podatku da su prostorno najveće selo u Srbiji u kojem ima najviše porodica sa troje i više dece!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here