Iako je kupanje na gradskoj plaži zabranjeno dok Zavod za javno zdravlje isto ne dozvoli, jedan broj građana tu zabranu ne poštuje.

To je jednog naseg sugrađanina moglo da košta života. Naime posle pojave prljavštine na površini vode posle jucerašnje kiše, ustave su podignute kako bi prljava voda otišla nizvodno. U trenutku pražnjenja jezera u njemu nije bilo nikog, međutim u jednom trenutku u vodu je ušao čovek srednjih godina. Njega je voda povukla kroz ustave, prizor je kažu očevidci bio jako neprijatan, ali na sreću čovek je izbegao fatalne posledice i voda ga je izbacila dvadesetak metara iza brane.

foto: Media portal

Zajedno sa stručnim licima iz Zavoda za javno zdravlje svakodnevno pratimo stanje vode u Moravi i da li su se stekli uslovi za ukidanje zabrane za kupanje. Pratimo stanje vode od brane u Parmencu do brane u Sportskom centru. Kako smo uočili pojavu nedozvoljenih materija u vodi odlučili smo da podignemo ustavu. Činjenica je, nažalost, da ima građana koji ne poštuju zabranu kupanja na Gradskoj plaži. Pre podizanja ustave upozorili smo one koju su bili u vodi i na plaži da će uslediti podizanje ustave. Bilo je i dece u vodi, pa čak i na čepovima brane, a naše obezbeđenje uklonilo je sve koji su bili na čepovima ili u njihovoj blizini. U trenutku kada smo krenuli sa dizanjem ustave u vodi i oko brane više nije bilo nikoga. Međutim, pražnjenje jezera traje i po sat vremena, jer voda postupno otiče. Ni nama nije jasno kako se nakon nekog vremena pojavio čovek u vodi i na svu sreću i po njega i po nas sve se završilo dobro. Ono što SC Mladost mora u najskorije vreme da uradi je da instaliramo sirenu koja će u ovakivim slučajevima služiti za upozoravanje kupača, kao i da na bolji način organizujemo obezbeđenje ljudi i samog objekta brane, jer i pored svih upozorenja imamo kupače koji se penju na čepove i skaču sa njih – kaže direktor SC Mladost Miloš Stevanić.

Jezero će biti formirano ponovo u narednim danima, a ako analize budu zadovoljavajuće kupališna sezona bi mogla da počne sledećeg vikenda. Ako ne bude uslova za bezbedan početak kupališne sezone moguće je i da ove godine neće biti kupanja na Moravi.

Izvor: Media portal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here