“Ukoliko posetite neki od mnogobrojnih pedofilskih sajtova, videćete bezbroj fotografija dece iz Srbije”, upozorio je Igor Jurić, osnivač fondacije “Tijana Jurić”.

Inicijator Izmena i dopuna krivičnog zakonika i čovek koji upravlja stranicom “Nestali – Srbija”, naveo je opasnosti kojima roditelje nehotice izlažu svoje mališane tako što njihove fotografije i podatke ostavljaju na mrežama.

“Ukoliko posetite neki od mnogobrojnih pedofilskih sajtova, videćete bezbroj fotografija dece iz Srbije. Često sa imenom, prezimenom i mestom boravka (podatke ostavili roditelji na mrežama). “Kačeći” slike nage dece na društvene mreže, osim što ih dovodite u direktnu opasnost, znajte, neko trguje fotografijama i samozadovoljava se ispred njih”,naveo je on na svom profilu, a retko koji roditelj je na ovo mogao da ostane ravnodušan.

Dok je najbolja preventiva “ne kačiti” slike dece na internet, na pitanje šta da rade roditelji koji su već uveliko objavljivali fotografije svojih najmilijih, za portal Telegraf.rs Jurić odgovara da je šteta već napravljena.

“Ono što roditelji mogu da urade jeste da takve fotografije svoje dece skinu sa društvenih mreža, kako one ne bi dospele na neki drugi sajt i time se nastavilo njihovo dalje širenje. Svakako je preporuka da roditelji vode računa kakve fotografije postavljaju na društvene mreže”,objasnio je on za Telegraf.rs.

Roditelji ne bi trebalo da sami proveravaju da li su takve fotografije u međuvremenu dospele u pogrešne ruke.

“Fondacija ‘Tijana Jurić’ je već kontaktirala veliki broj roditelja za koje je uspela da sazna da su im deca na takvim sajtovima. Da bi se mogle pretraživati fotografije na takvim sajtovima mora se ići preko dark neta, a sam način pregledavanja takvih materijala često je krivično delo. Zbog toga ne mogu preporučim roditeljima da sami to rade, jer tako mogu doći u sukob sa zakonom”,objašnjava Jurić.

Ljudi koji kradu fotografije naše dece i uz njih prilažu i podatke poput godina, adrese i slično. Nekada mogu biti i naši bližnji.

“To su često naše komšije za koje možemo reći da su dobronamerni ljudi. Nažalost i akcija ‘Amargedon’ MUP-a Srbije je pokazala da su uhapšeni često vrlo ugledni članovi našeg društva. Internet omogućava vrlo dobro skrivanje i, nažalost, to može biti svaki odrasli građanin ove zemlje”, objašnjava on.

Izvor: Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here