Arilje – Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj uručilo je opštini Arilje odluku o dodeli sredstava za izgradnju Regionalnog inovacionog startap centra, kazao je za Glas zapadne Srbije predsednik SO Dragiša Terzić.

On je mišljenja da su za izgradnju ovog starap centra najzaslužniji učenici srednje škole Sveti Ahilije, čiji učenici u saradnji sa svojim profesorima i mentorima postižu zapažene rezultate sa projektima učeničkih kompanija.

“Prilikom posete ministra Nenada Popovića Arilju, upoznali smo ga sa radom učeničkih kompanija. On je bio zaista oduševljen i to je zapravo bila ulaznica da dobijemo ugovor za izgradnju startap centra”, kazao je Terzić.

Terzć kaže da će ovaj projekat biti od velikog značaja za opštinu Arilje a spada u red najvećih kapitalnih projekata do sada.

“Njegova vrednost je 51 milion, a mislim da je kapitalan jer to je ulaganje u budućnost, u našu decu a to je najveći kapital koji može da ima jedna opština. Startap centar će biti na usluzi našim učeničkim kompanijama ali i inovativnom preduzetništvu”, ističe Terzić.

U lokalnoj samoupravi planiraju da u narednom peridu izdejstvuju formiranje dodatnih obrazovnih profila.

“Mislim da bi Arilje trebalo da dobije smer računarske gimnazije i smer elektrotehničara energetike za obnovljive izvore energije a ovaj startap centar to omogućava”.

Za novi startap centar gradiće se potpuno nov objekat u okviru škole Sveti Ahilije, a upravljanje centrom opština će prepustiti školi.

“Radiće se u tri faze, vrednost prve faze je 24 miliona i ona će krenuti početkom septembra a podrazumeva izgradnju samog centra, za koji je već izdata građevinska dozvola. U novembru kreće druga faza vrednosti oko 20 miliona dinara, koja podrazumeva opremanje centra najnovijom opremom ajti sektora”, kazao je Terzić.

On je naglasio da će ariljski staratap centar biti povezan sa svim sličnim u svetu kako bi mogli da razmenjuju iskustva.

Plan je da se treća faza, vrednosti šest miliona dinara, završi do marta sledeće godine, a podrazumeva program obuke koji će sprovoditi škola Sveti Ahilije, odnosno mentori učeničkih kompanija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here