Pranjani – Prvi saborski dan okončan je na razmeđu petka i subote ovacijama Milančetu Radosavljeviću na saborištu u ovom gorskom selu. I opštim utiskom da je ovaj događaj predodređen za svetkovinu Pranjana jer su samo u tom prvom saborskom danu kroz selo prošli brojni gosti, njih oko 10.000.

Prethodno je na takmičenju mladih violinista za prvu i zlatnu violinu Srbije pobedio najmlađi od 12 učesnika. Ime mu je Joca Vasić on je Prva violina mladih na saboru, razume se naše gore list a živi u Beču. Tako se ovde pojavio novi Johan Štraus, čuveni violinista iz Austrijske prestonice u pretprošlom veku, i nenadmašni kompozitor valcera. Tako da mali Joca, a već veliki umetnik, i čuveni Štraus dođu nešto kao imenjaci. Dečak pobednik će međutim imati jedan problem za nagradu mu je pripao novi skuter i može da ga drži samo u garaži ili vozi po dvorištu pošto broji te 12 leta i moraće da sačeka godine kako bi dobio dozvolu.

Središnjom ulicom ovog mesta sinoć je bilo teško proći, kao u Guči u najboljim danima. Stigli su ljubitelji muzike, druženja i veselja iz preka i iz daleka, mnogi su sreli prijatelje i kao po pravilu svi otišli pod šatru. Tako da je u ponoć šator „Kod Mića mraka“, nedaleko od saborišta bio tesan da bi primio još nekog pored 500 sedećih gostiju.

Večeras je na rasporedu veliko finale, nadmetanje violinista kako se to kaže seniora za prvu i zlatnu violinu Srbije a pobednik će se kući vratiti sa prvom nagradom „Škodom fabijom“.

Današnji program počinje u 15 sati otvaranjem škole violine u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Pranjanima a 30 minuta kasnije uslediće otvaranje privredno turističke ponude takovskog kraja u mesnom Domu kulture.

Svečani defile učesnika prvog sabora violinista Srbije zakazan je za 17,30 zatim, sledi nastup Kulturno umetničkih društava i trubačkih orkestara na saborištu, stadionu FK „Brezak“, pa u 19 sati koncert violiniste Perice Vasića. Takmičenje violinista za prvu i zlatnu violinu Srbije počinje u 20 sati a posle toga u 22 koncert slovenačke grupe „Terrafolk“.

Ovo je, pokazalo se, izuzetan događaj za jednu malu gorsku sredinu koja ima 1470 stanovnika rasutih u ogromnom prostoru na više od 4.000 hektara. Pranjani su dočekali najmnogoljudniji skup u svojoj povesti a meštani sela pokazali su gostoprimstvo da zaslužuju da im se dođe i danas i opet.

RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here