Robert de Niro, američki glumac, reditelj i producent, rođen je 17. avgusta 1943. godine.

Tokom odrastanja u Njujorku, De Nira su kao klinca zvali ‘Bobby Milk’ (Bobi mleko), jer je bio veoma svetle puti.

De Niro je prvo išao u Little Red School House, a kasnije ga majka upisuje na Visoku školu muzike i umetnosti u Njujorku. Napustio ju je kad je imao 13 godina i pridružio se uličnoj bandi u Maloj Italiji gde je zaradio nadimak Bobi Mlekce zbog svog bledog tena. Kasnije je pohađao Konzervatorijum Stele Adler, kao i glumački studio Lija Strazberga, a kasnije je došao u sukob sa Strazbergovim metodama i svoje članstvo koristio je samo zarad profesionalnog prestiža. Kao student De Niro je često putovao, posebno po Evropi, a jednom prilikom, sasvim slučajno, posetio je i selo Čokot u blizini Niša.

“Putujući kroz Evropu na Bliski istok auto-stopom, obišao sam mnoga mesta i predele koji su me oduševili. Koliko mi se dopala Jugoslavija, govori i to što sam svojoj usvojenoj ćerki dao ime Drina. Veoma mi je žao što sam zaboravio imena i izgubio adresu dobrih ljudi koji su mi se tada našli i ugostili me”, izjavio je De Niro.

Krajem devedesetih počeo je da investira u područje Trajbeka u Njujorku, gde ima svoj filmski studio, a pokrenuo je i filmski festival. Tokom karijere dobio je dva Oskara, jedan za glavnu ulogu u”Razjarenom biku”, a drugi za sporednu u filmu “Kum”. Zanimljivo je da su on i Marlon Brando jedini glumci koji su dobili ovu nagradu igrajući isti lik, mladog i starog Don Vita Korleonea. Nizu priznanja dodao je i nagradu Stenli Kjubrik za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji.

“Nagrade svima prijaju jer to je jedan vid laskanja i priznanja da je ono što smo radili i za šta smo se mučili bilo vredno truda. Najviše mi znače one koje dodeljuje publika, ali i pohvale kolega izuzetno su mi drage”, rekao je jednom prilikom glumac koga je sklonost ka hedonističkom životu odvela u bolest 2003. godine, kada mu je dijagnostikovan rak prostate.

Pošto je kancer otkriven u ranom stadijumu, zbog redovnih kontrola i njegovog odličnog fizičkog stanja, usledio je brz i potpun oporavak. Inače i njegov otac, Robert De Niro Stariji, umro je 1993. od raka u sedamdeset prvoj godini.

Proslavile su ga mnoge uloge i uživa kultni status u Holivudu. Za ulogu u ‘Razjarenom biku’ ugojio se 27 kilograma i to jedući špagete i sladoled. On i Marlon Brando su jedini glumci koja su dobili Oskara za istu ulogu. Reč je o u Vitu Korleonu u ‘Kumu’.

Dva puta se ženio i ima šestoro dece, petoro biološke i usvojenu ćerku. Danas osim filmova ima i dva slavna restorana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here