ČAČAK – U protekih par godina u Čačak je stiglo nekoliko stranih investicija, a jedna od većih, nemačka kompanija “Forverk“ trebalo bi tokom jeseni zvanično da počne sa radom, izjavio je gradonačelnik Milun Todorović, dodajući da su ohrabrujući i podaci kada je u pitanju broj nezaposlenih.

– Radovi u privrednoj zonu u Preljini idu u odličnom smeru, uradili smo parking, saobraćajnice, doveli vodu, izgradili kanalizaciju, obezbedili struju i gas. “Forverk“ privodi kraju izgradnju 43.000 metara kvadratnih proizvodnog pogona i očekujemo već na jesen da se fabrika otvori – rekao je Todorović agenciji MNA.

Prema njegovim rečima, za sada je zaposleno oko 70 inženjera, rukovodilaca, a očekuje se da veći broj radnika u neposrednoj proizvodnji bude primljen tokom jeseni i narednih godina.

Todorović kaže i da se još jedna nemačka kompanija “Viland” dobro razvija na lokaciji nekadašnjeg Cera.

– Očekujemo da se tokom septembra odluče da li žele da ostanu na sadašnjoj lokaciji ili da se razvijaju na novoj – naveo je on.

Todorović kaže da se pregovara sa novim investitorima iz Izraela, Italije, Švajcarske, Nemačke.

– Nadam se do kraja ove, ali i naredne godine još mnogo dobrih investicija, ali mislim da će nemački “Forverk“ biti motor industrijskog razvoja ne samo Čačka, već Moravičkog okruga – naglasio je Todorović.

Ističe da je dosta kompanija zainteresovano za investiranje u Čačku, poput jedne izraelske koja se uglavnom bavi softverima.

– Razgovaramo i pregovaramo sa njima i čekamo njihov konačni sud i sve radimo isključivo sa Razvojnom agencijom, ali i Vladom Srbije. Kad imamo tako dobar zajednički nastup, onda očekujemo i rezultate – naglasio je Todorović.

Todorović je rekao i da mnoge domaće kompanije proširuju svoje kapacitete, proizvodne hala, otvaraju nova radna mesta.

– Krajem jula na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku je bilo 6.565 nezaposlenih, što je za oko 4.000 manje nego pre tri godine – izjavio je Todorović.

On je ubeđen da će narednih godina ovaj broj biti prepolovljen.

Izvor: MNA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here