Gradonačelnik Čačka Milun Todorović obišao je radove na rekonstrukciji trga iznad Gradske rupe i istakao da je to nastavak započetih radova od pre tri godine.

“Želimo da se ova urbana gradska zona posle 32 godine, od kada je izgrađena gradska rupa, konačno uredi i spoji kao celina od Gradskog šetališta do Gradskog i Rimskog trga, platoa ispred Doma kulture do gradske biblioteke. U planu je da se uradi i pešačka zona i komunikacija sa obe strane Rimskih termi”, kazao je gradonačelnik Todorović.

On je najavio da je u planu za sledeću godinu rekonstrukcija same Gradske rupe i da grad planira da uloži značajna sredtva.

“U prvoj fazi naša javna preduzeća su uradila sve instalacije, a hidroizolacija koja je postavljena ovde na platou je u stvari siguran krov za vlasnike lokala u rupi”, kazao je Todorović.

Detalje o izvedenim radovima predstavio je Milorad Vujović iz čačanske firme Vibet koja je izvođač radova na ovom platou.

“Posebnu pažnju smo obratili na hidroizolaciju, kako bi prostorijama ispod platoa omogućili da normalno funkcionišu i da više ne prokišnjavaju. Izolacija je zaštićena geofilcom na koji je postavljen kameni agregat, preko koga su stavljene behaton ploče koje imaju u sebi granitno zrno na završnoj površini”, kazao je Vujović.

On je naglasio da će se na prostoru oko same rupe postaviti klupe, stara ograda je skinuta i biće postavljena transparentnija, što će donji deo prostora izvući na površinu.

“Što se tiče mobilijara, postaviće se osvetljenje, klupe i žardinjere koje će biti dodatno osvetljene. Očekujemo da centralni potez koji će spojiti prostor od Pivarske ulice do Biblioteke bude sigurno završen do 15. septembra”, kaže on.

A najzadovoljniji su upravo oni koji na ovom prostoru žive i rade. Jedan od njih je Mustafa Karataš, vlasnik čuvene poslastičarnice Pelivan koja se upravo nalazi na samom platou.

“S obzirom da živim ovde 50 godina, u Pivarskoj ulici sam živeo još 1969. godine kad uporedim onu i ovu sliku, ovo je sasvim neka druga priča i drago mi je da sam svedok svega što se radi. Mislim da ovaj grad zaslužuje ovakav prostor,” ističe on.

Što se tiče posla koji je tokom rekonstrukcije “malo trpeo”, Karataš kaže da za njega to nije najvažnije.

“Meni to nije neki problem, najvažnije mi je da Čačak sačuva svoju dušu, a ovo je upravo deo te priče”, zaključio je Karataš.

Direktorka čačanske filijale PIO fonda Svetlana Racković tvrdi da tokom radova na rekonstrukciji nije bilo značajnijih problema, ni kada su zaposleni u pitanju, ali da ni korisnici njihovih usluga nisu imali pritužbe.

“Kao građanka ovog grada jako sam srećna što se radi rekonstrukcija ovog trga, ali i kao neko ko je zaposlen ovde i svakodnevno prolazi ovim trgom, već više od 20 godina”, kazala je ona i dodala da su su predstavnici gradske uprave pre početka radova okupili direktore svih institucija i firmi koje rade i poslovno su usmereni ovom prostoru, kako bi im dali jasne i precizne instrukcije kako će se radovi odvijati, tako da nije bilo problema u funkcionisanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here