Čačak – Svako ko je ovih dana došao u najstariju kafanu u Čačku, bio je svedok promena, ali i vrlo često učesnik u stvaranju novog ambijenta, a opet dobro poznatog svim Čačanima koji su “kod cara” dolazili zajedno sa svojim očevima i dedovima a kasnije tu tradiciju nastavili i sami.

Restauracija kafane “Car Lazar” radi se pod budnim okom stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika jer je ovaj ugostiteljski objekat proglašen za spomenik kulture prvog reda, pa shodno tome izvesno je da će zadržati duh i izgled stare srpske kafane.

Prema rečima menadzera kafane “Car Lazar” Borka Radovića, najveće promene su već vidljive i odnose se na enterijer i eksterijer, ali se mislilo na svaki detalj.

“Krenuli smo od promene pribora, stolica, stolnjaka, preko boje zidova, jelovnika, a uveli smo i nove aktivnosti”, kaže Radović. Ono što je posebno zanimljivo jeste interakcija sa gostima koji su sve vreme prisutni i svojim sugestijama umnogome pomažu u formiranju izgleda i ambijenta.

Menadzer kafane “Car Lazar” Borko Radović

“Kada kažemo promena enterijera, to znači da je u planu dodavanje brojnih detalja koji će umnogome istaći autentičnost, odnosno duh prošlih vremena. U planu je i izgradnja kamina koji će u zimskom periodu uz čašu vina, kvalitetnu hranu i ’muziku na uvce’, biti ambijent kome će retko ko odoleti.

Ono što je pretrpelo najviše promena, a što gosti nisu u mogućnosti da vide jeste kuhinjski deo, pa se shodno tome radilo i na promeni jelovnika koji je proširen novim specijalitetima koji su takođe naišli na pozitivne komentare gostiju.

“Najtraženiji novi delikatesi jesu gulaš na carski način, marinirani svinjski vrat u lepinji, dzigerica u lepinji, a kada je reč o dezertima gosti mogu da se zaslade krempitom, kolačem sa rakijom, kolačem sa makom, princes krofnama, palačinkama i baklavom koja je bila oduvek omiljena poslastica u našoj kafani”, ističe Radović.

On kaže da gosti “kod cara” već mogu da uživaju u novim kulinarskim specijalitetima, a sreda i petak su rezervisani za najlepše zvuke starogradskih nota što je već izazvalo pozitivne komentare posetilaca.

Za redizajn enterijera zadužena je profesorka Marija Lukić, vlasnica studija “Šabi šik dizajn” za koju je rad u najstarijoj čačanskoj kafani velika čast ali i odgovornost.

“Tokom restauracije primenila sam preko 50 tehnika, a tek slede nove, jer se mi sada nalazimo na polovini onoga što je zamišljeno i planirano da se uradi. Ovde su do sada primenjene tehnike maline, šabi, šabi šik, klasičan francuski meline, rad suvom četkom. Koristili smo isključivo prirodne materijale, a boje sama sastavljam i one su isključivo ekološke”, ističe Lukić.

Prema njenim rečima kafanu će oplemeniti određeni komadi starog nameštaja, komode, jedan altdojč kredenac, sat, čiviluci, uramljene stare fotografije, promeniće se i lusteri a sve će to dati jednu posebnu notu restoranu.

Velika čast i odgovornost, Marija Lukić radi redizajn najstarije kafane u Čačaku

“Suština svih ovih promena je da se ljudi osećaju lepo i prijatno dok su ovde i da pre svega osete duh prošlih vremena”, zaključila je Lukić.

Ali ovo nisu jedine promene koje se dešavaju u UTP “Morava”, tvrdi marketing menadzer Maristela Belić i dodaje da se u ovom preduzeću kontinuirano radi na unapređenom kvalitetu usluga, kako bi zadovoljili najšire zahteve gostiju.

Marketing menadzer UTP “Morava” doo Maristela Belić

“Mi smo ove godine sezonu u banji Gornja Trepča započeli sa kompletno renoviranim restoranom sa sobama ’Zdravljak’, zatim smo renovirali smeštajni kapacitet u hotelu ’Livade’ a uredili smo i prostor u restoranu ’Plaža’ a trenutno u kafani ’Car Lazar’ radimo takođe uređenje enterijera ali inovativne ponude što se tiče same ugostiteljske usluge”, ističe Belić i dodaje da se osim investicionog ulaganja u objekte, konstantno radi na unapređivanju ljudskih resursa što čini osnovu uspešnog poslovanja u ovoj delatnosti.

Izvor: Gzs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here