Čačak – Neki penzioneri svoje pozne dane provode čitajući novine, a neki – igrajući tenis.

Slovenac Pavle Zeiral ima čak 78 godina, ali to ga nije sprečilo da prevali put dugačak 665 kilometara i iz Ljubljane stigne u Čačak na rekreativni turnir veterana koji već dvadeset godina neguje prijateljstvo ova dva grada.

Godine su samo brojka, a stanje duha je najbitnije. Odavno igram tenis i to što sam najstariji na skoro svakom meču mi ne smeta”, priča ovaj vitalni starac i otkriva tajnu svoje kondicije.

Za dobru kondiciju zaslužno vežbanje i slovensko vino, foto: RINA

Treniram aktivno, trčim nekoliko puta sedmično, ne prebrzo već tempom koji meni odgovara. Hranim se zdravo i popijem po neku čašu čuvenog našeg slovenskog vina i krv mi odmah prostruji venama”, rekao je Pavle kroz osmeh.

Da je Slovenac i u osmoj deceniji u itekako dobroj kondiciji uverili su se i njegovi teniski protivnici u Čačku. Jak forhend i odličan servis ovom penzioneru doneli su pobedu.

Deda kao čigra i u 78-oj godini, foto: RINA

Ne samo da mi imponuje što sam na terenima sa momcima duplo mlađim od mene nego ja uvek imam želju i da ih pobedim. Sačuvao sam taj takmičarski duh koji me uvek tera napred”, priča Pavle koji se sprema i za druga takmičenja Sloveniji.

Međutim, turnir veterana u Čačku nije samo sportsko takmičenje već i dobar primer da prijateljstvo između dve republike bivše Jugoslavije i dalje traje. A sve je počelo pre dvadeset godina.

Petar Marter, foto: RINA

Dugo sam sarađivao sa Čačanima i onda smo se dogovorili da naša druženja iz kancelarija i kafana prenesemo na sportski teren. I to je bio pun pogodak. Dva puta godišnje održavamo naš turnir, jednom u Ljubljani, a drugi put u Čačku. Iako je druženje u prvom, a rezultat u drugom planu ipak se borimo za svaki poen”, kaže Slovenac Petar Marter.

Duh bivše Juge se ne zaboravlja tako lako, a da on i dalje postiji uverili su se i mlađe generacije.

Druženja na ovom srpsko – slovenskom teniskom turniru za prvih dvadeset godina prerasla su u iskrena prijateljstva, ali i u uspešnu poslovnu saradnju. Preko hiljadu Slovenaca za sve ovo vreme obišlo je Čačak, a isto toliko naših sugrađana bilo je u Ljubljani i Portorožu. Uvek jedva čekamo da se okupimo i odmerimo snage na teniskom terenu, ali i da pokažemo našim gostima sve prirodne lepote ovog kraja. Neizostavna je poseta Ovčar Banji i manastirima”, kaže Branko Ljujić jedan od organizatora turnira.

Branko Ljujić, organizator turnira, foto: RINA

Predsednik Teniskog saveza zapadne Srbije i Šumadije, Mirčeta Paunović zadovoljan je što se upravo kroz sport organizuje druženje dva naroda.

“Sport i prijateljstvo ne poznaju granice, što se vidi i na ovom primeru. Sa terena TK “Sloboda” za vreme trajanja ovog turnira veterana poslata je jedinstvena slika koja će poslužiti još većoj promociji belog sporta kod nas”, kaže Paunović.

Mirčeta Paunović, predsednik Teniskog saveza zapadne Srbije i Šumadije, foto: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here