Novo povećanje penzija uslediće najkasnije od 1. januara, a do kraja godine najsiromašniji penzioneri dobiće i jednokratnu podršku.Ovo je na sednici Glavnog odbora SNS najavio predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao i da će se plate i dalje povećavati. “To znači da će kao i prošle i pretprošle godine biti najviše uvećane. Verujem da ćemo taj trend uspeti da nastavimo, čuvajući zdrav ekonomski sistem i nepovećavajući javni dug”, rekao je Vučić.

Kazao je da se penzioneri ne pitaju više da li će penzije stići na vreme zato što postoji odgovorno rukovodstvo.

“Živećemo bolje, dobijaćete nove puteve. Otvaramo autoputeve i tamo gde nikome nije palo na pamet”, rekao je on.

Za dve do tri nedelje, najavio je, otvaranje radova na Moravskom koridoru.

Govoreći o renoviranju bolnica najavio je da će u decembru da se ruši Infektivna klinika i izgraditi nova.

“Stvari nisu idealne i zato hoćemo dodatno da se popravljamo, ne da se poredimo sa onima koji su najgori, već sebi da kažemo mogli smo bolje i više. Da se borimo još snažnije, da ne gubimo energiju, da budemo verni i lojalni građanima”, naglasio je on.

Prema pisanju beogradskih medija očekuje se da penzije prema švajcarskom modelu budu veće 5,5% od januara 2020. godine.

Švajcarski model, naime, znači, da bi penzije rasle u skladu s kretanjem dva ekonomska parametra, a to znači u skladu sa 50 odsto inflacije i 50 odsto prosečne zarade, a imajući u vidu najnovije pokazatelje, povećanje bi moglo da iznosi 5,5 odsto, navodi “Blic”.

Izvori lista navode da bi toliko povećanje najverovatnije trebalo da dobiju svi penzineri.

Praktično, rast od 5,5 odsto za penzionere s primanjima od 15.000 dinara sada bi značio povećanje od 835 dinara. Oni s penzijom od 25.000 dobili bi povišicu od 1.375 dinara, oni čija je penzija 50.000 dobili bi 2.750, a penzioneri koji sada primaju 70.000 dobili bi povećanje od 3.850 dinara.

“Blic” navodi još da najveće penzije, od 132.000 dinara, trenutno prima 29 penzionera u Srbiji, a njima bi po toj računici sledovalo povećanje od 7.260 dinara. Najnižu penziju, do 10.000 trenutno prima 105.650 penzionera, odnosno 6,2 odsto svih penzionera u Srbiji i za njih i povećanje iznosilo 550 dinara. Vlada je poslednji put povećala penzije u novembru prošle godine i to u rasponu od 5 do 22,5 odsto, ili u proseku 11,3 odsto, navodi “Blic”.

Izvor: Blic/Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here