Centar za mame počeo je da objavljuje mesečne „crne liste“ poslodavaca koji krše prava trudnica ili porodilja, a na prvoj listi od avgusta našlo se osam poslodavaca, navodi se na sajtu Centra.

– Crnu listu poslodavaca objavljujemo da bismo javnosti predstavili one koje ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da ohrabrimo mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada – izjavila je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Ona je izrazila nadu da će lista „podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu ‘laka meta’ i da se njihova prava moraju poštovati”.
Na crnoj listi ovog meseca našli su se trgovine “Stylos“ i “TDC“ iz Novog Sada, “Unikomerc Filter“ iz Prokuplja, radnja za održavanje i popravku računara “Hronos Computers“ iz Vranja, trgovina satovima i nakitom “Firma Bomar“ iz Novog Sada, trgovina “YOU MAK“ iz Žitorađe, “Motel Solley“ iz Aleksandrovca i trgovina “Miss you“ sa Kopaonika.

Navedene firme su na listu dospele nakon prijave kršenja prava trudnica ili porodilja Inspekciji rada i pošto je Inspekcija rada utvrdila da postoji prekršaj, navodi se na sajtu Centra za mame.

Centar za mame objavljuje Crnu listu u saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Lista je preuzeta sa sajta Ministarstva.
Centar za mame poziva poslodavce da posluju u skladu sa zakonom, a one koji su se ovoga puta našli na listi da svoje poslovanje usklade sa pozitivnim propisima, kako se ubuduće ne bi našli na listi.

– Istovremeno, pozivamo mame da prijave sva eventualna kršenja prava na broj 0800 300 307 za prijavu nepravilnosti u oblasti rada, gde će prioritet imati trudnice, porodilje i roditelji – dodaju u Centru i najavljuju da će sledeća lista biti objavljena prve nedelje oktobra.

Izvor: Nova ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here