Pranjani – Preko pet hiljada meštana okupilo se na gorskom aerodromu gde se danas obeležava 75 godina od misije „Halijard“ koju porede sa velikim iskrcavanjem savezničkih snaga u Normandiji, samo manjeg obima ali je veoma značajna.

Na oko 17 hektara okupilo se preko pet hiljada meštana a prvi put u istoriji na ovu suvoborsku visoravan stigao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pratnji Ambasadora Kajla Skota i ministara.

Vučić je u obraćanju na obeležavanju 75. godišnjice operacije “Halijard” istakao da je pre 75 godina, bilo zabranjeno učiti o toj akciji, kao što je, kaže, bilo zabranjeno graditi autoputeve kroz centralnu i zapadnu Srbiju, što danas više nije slučaj.

Nismo, kaže, mogli da učimo i to da su američke trupe koje su išle u žestoki napad na nemačke snage u Rumuniji, gde su bile najveće rafinerije, odakle su snabdevali nemačke trupe i na Istočnom i na Centralnoevropskom frontu, žestokom silom i ogromnim vazduhoplovnim snagama išli da sruše nacističke snage.

Nemci su se strahovito snažno borili i naneli gubitke saveznicima, pa su mnogi od njih morali da iskaču iz aviona, oštećenim avionima sletali ovde na Galovo polje.

“Mnogima je Srbija bila spas, narod u Pranjanima i ovog kraja bio je ne samo spas za njih i njihove porodice, već i za jednu važnu operaciju 1944. godine”, rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da su Srbi od početka sukoba sa nacističkom armadom bili antifašistički orijentisani, iskazano ne samo kroz filozofske rasprave, već kroz žestok otpor partizanskih jedinica, ali i primere, poput operacije “Halijard”, kada se vojska u otadzbini 1944. žestoko suprotstavila fašističkom neprijatelju i pomogla savezničkim borcima.

Srbi su, podvukao je, podizali partizanske ustanke u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, i to je dokaz koliku je Srbija platila cenu u borbi protiv fašizma.

Samo četiri naroda su u Drugom svetskom ratu proporcionalno broju stanovnika platila cenu više od Srba, naglasio je predsednik.

“Zato nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije, nikada nećemo dozvoliti promenu prošlosti u kojem bi tako teško stradali i napaćeni srpski narod bio proglašavan za fašističke sluge i za nekoga ko je bio agresor na ovim prostorima”, poručio je Vučić.

Sa ponosom ćemo da nosimo srpsko ime, dodao je.

Srpski narod je možda i drugi po broju civila, koji su stradali, proporcionalno broju stanovnika, a stradali su jer su bili Srbi, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost američkim prijateljima što su čuvali od zaborava “Halijard”, operaciju koja treba da bude zapamćena kao mesto herojstva i važnosti u prijateljstvu srpskog i američkog naroda.

Izvor: Media portal/ GZS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here