Čačak – Povodom obeležavanja Svetskog dana čišćenja, SBB fondacija i pokret Lets do it Serbia, zajedno sa opštinom Čačak, sportskim centrom Mladost i volonterima, očistili su obe obale Zapadne Morave, od putničkog mosta do kupališta kod brane.

SBB fondacija je danas, na Svetski dan čišćenja, organizovala veliku akciju, kojom je pozvala sve građane da zajedničkim snagama doprinesu čistijoj i zdravijoj Srbiji. Ova akcija samo je jedna u nizu koju je fondacija organizovala u poslednjih pet godina, sa idejom da se građanima probudi ekološka svest i društveno odgovorno ponašanje prema životnoj sredini. Drago nam je da je grad Čačak bio deo ove velike akcije i da smo uspeli da očistimo obale Zapadne Morave, koja krasi ovaj grad i čini ga lepšim mestom za život. Ovom prilikom, zahvalila bih se organizatorima manifestacije, predstavnicima opštine Čačak, SC Mladost, kao i sugrađanima na podršci u realizaciji akcije.“, rekla je Danijela Jovanović, shop menadzer SBB u Čačku.

Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju i zaštitu životne sredine gradske uprave Čačak zahvalila se predstavnicima kompanije SBB kao i učenicima od 5 do 8 razreda osnovne škole Vuk Karadzić, koji su učestvovovali u akciji čišćenja reke Zapadne Morave i njenog priobalja.

„Mogu slobodno da kažem da meštani ove mesne zajednice Ljubić Kej, svojom aktivnošću kao i uvezivanjem sa odgovornim kompanijama kao što je kompanija SBB, koja je osmislila jedan dobar slogan Ne prljaj Nemaš izgovor, pokušali su da pokažu našim sugrađanima i iz drugih delova grada da može lepo da se utiče na svoje okruženje, da nema papira, da može da nema smeća i mislim da svake subote ako čovek može da odvoji tri do četiri sata, mnogo znači i olakšava posao našim komunalnim preduzećima a mi smo svakako tu da takve akcije podržimo i kada su u pitanju kese i kada je u pitanju odvoženje tog svog smeća sa ovakvog prostora“. Gospođa Đoković je poželele da se i ubuduće uključe i druge odgovorne kompanije i naglasila je da ima pomaka jer se javljaju kompanije koje bi želele da ulažu u sadnice i na taj način pomognu ozelenjavanju grada Čačka a lokalna samouprava je veoma otvorena za saradnju i pozvala je da svi zajedno rade za dobrobit građana.

Bratislav Zečević, načelnik civilne zaštite, zahvalilo se SBB fondaciji i ostalim učesnicima što su organizovali akciju čišćenja obala reka jer nažalost neki sugrađani ne vode računa o ekologiji i pored mnogobrojnih apela pojedinaca i čelnika grada. Grad Čačak je ove godine očistio preko 10 kilometara reka a gospodin Zečević je posebno naglasio da je današnje čišćenje i lokacija bitno jer je ovaj potez ogledalo grada i pešačka zona grada Čačka.

Nemanja Radojković ispred kancelarija za mlade istakao je da je njihova želja da pomognu zajednici da održi zdrav i čist život u prirodi. Istakao je da je na današnjoj akciji učestvovalo 20tak volontera ispred kancelarije i da im je želja da ubuduće očiste celu Moravu i okolinu. Posebno je apelovao i poslao jaku poruku na sugrađane da ne bacaju đubre gde stignu već u kante kojih u poslednjih par godina ima sve više i više.

Svetski dan čišćenja je program globalne društvene akcije koji se održava već 10 godina širom sveta u cilju podizanja ekološke svesti i sprovođenja trajnih promena, kako bi se okončao problem epidemije otpada koji ugrožava našu planetu. Svetski dan čišćenja obeležen je 15. septembra 2018. godine i u toj akciji učestvovalo je 18 miliona ljudi iz preko 158 zemalja, pri čemu je sakupljeno je preko 88.500 tona otpada.

Izvor: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here