Čačak – Veliki san svih nas se ostvario. Realna očekivanja su da će u narednih mesec dana i zvanično Forverk biti otvoren i da će krenuti proizvodnja i izvoz auto delova za `Folsvagen`, `Audi`, `BMV`, `Porše`, `Bentli`, `Volvo`, za sve velike auto kuće i proizvođače, izjavio je za Glas zapadne Srbije gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Gradonačelnik je istakao da je otvaranjem auto – puta Miloš Veliki stvorena velika šansa za dolazak i drugih investitora.

„Trenutno na teritoriji Čačka imamo preko 600 gradilišta, nadam se da će se oni koji su otišli Ibarskom magistralom vratiti auto-putem, a oni koji su ostali ovde da će naći svoju šansu u domaćim kompanijama ali i u nemačkom `Forverku`”, rekao je Todorović.

Osim privlačenja stranih investicija, mislio se i o domaćim privrednicima, tvrdi gradonačelnik.

„Postojeća industrijska zona u Konjevićima za domaće preduzetnike koja se prostire na 111 hektara već je u završnoj fazi. Tamo se stacioniralo dosta firmi u kojima ima oko 2200 zaposlenih. Na tom prostoru već rade veliki izvoznici i proizvođači, među kojima su i naše domaće firme. Potsticaj, ali i infastruktura oličena je u gasifikaciji, elektrifikaciji, snadbevanju optikom i svim onim što je neophodno da bi se ovakve domaće i strane fabrike razvijale, da bi mogli da prate sve trendove i tehnološki razvoj”, rekao je prvi čovek Čačka.

Todorović ističe da Čačak ima veliki potencijal što se tiče obrazovanja i obučene radne snage, jer u gradu postoji veliki broj srednjih škola i fakulteta koji zadovoljavaju potrebe kompanija.

„Ono što je važno jeste da mi imamo ljude koji će da rade u tim fabrikama. Naravno, to ide kroz dualno obrazovanje koje je kod nas veoma razvijeno. Pioniri smo u tom delu u Srbiji. Naše ozbiljne respektabilne domaće kompanije imaće mogućnost da rade kao dobavljači za strane kompanije i za `Forverk`, `Eldizi`, `Viland elektik`, `Pašal`, kao i za sve one koje su već stacionirane u Čačku, a koje će se tek razvijati u narednim godinama”, kazao je Todorović.

Gradonačelnik je izjavio da je u svemu ovome od velikog značaja podrška Vlade RS i predsednika Aleksandra Vučića, bez čije pomoći, tvrdi gradonačelnik, ne bi uspeli da odrade tako veliki posao.

„Samo elektrifikacija koštala je nešto više od milion ipo evra, gasifikacija oko 800 hiljada evra… Bez podrške Vlade RS ne bi bilo ovoga, ali i mi smo odradili veliki posao planskim aktima i srestvima koje je grad opredelio, za kanalizaciju, kišnu kanalizaciju, vodovodno snadbevanje i sve ono što je potrebno da se svi razvijaju”, rekao je gradonačelnik.

Gradnja autoputa do Čačka i dalje ka Požezi, kao i gradnja Moravskog koridora i vazdušne luke “Morava” stavlja Čačak u samo središte privrednih aktivnosti, pa se slobodno može reći da “svi putevi vode u Čačak”.

Izvor: Rina

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here