Povodom najave lokalne organizacije Dveri, da će petak u Čačku biti održana gej parada koju će oni sprečiti, oglasila se i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Ona je istakla da nije prvi put da se LGBT populacija koristi i zloupotrebljava u političke svrhe.

“Različite teme, uključujući i one vezane za ravnopravnost i ljudska prava, često se upotrebljavaju, a nekada i zloupotrebljavaju u političke svrhe. Zato nije prvi put da ukazujemo kako za političko i svako drugo neslaganje politički neistomišljenici ne mogu i ne smeju koristiti bilo koju društvenu grupu”-izjavila je za portal Reflektor Brankica Janković.

Ona je dodala i da mediji imaju posebnu ulogu u zaštiti ravnopravnosti građana i da je neprihvatljivo da se diskrminnatorne izjave promovišu u medijima.

“Istovremeno, do sada smo više puta upozoravali na nedopustiv, neprimeren i uvredljiv govor koji nije redak u pojedinim medijima. Takođe, podsetiću da su diskriminatorne izjave, pretnje, uvrede, omalovažavanje po bilo kom ličnom svojstvu, zabranjeni zakonom i toga treba da budu svesni svi politički akteri, čija javno izgovorena reč ima dodatnu težinu u javnom i medijskom prostoru”- zaključila je Janković.

Podsetimo, Inicijativa mladih za ljudsa rava (YIHR) saopštila je da “Parada ponosa” nije ni planirana da se održi u Čačku i da su najave Dveri čisto političkog karaktera. Ipak Dveri i Nova Srbija u petak će održati porodičnu šetnju, koja treba da bude odgovor na “Paradu ponosa” čije održavanje nije ni planirano.

Velimir Ilić otišao je korak dalje, pa je za lokalni tabloidni portal “Ozonpress” izjavio da je “pola Vlade gej”. Ostaje nejasno da li je ove navode lično proverio.

Izvor: Reflektor

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here