U Ovčar Banji svečano otvoreni drugi „Dani patrijarha Pavla“.
Svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi manastira Blagoveštenje na kablarskoj steni i otvaranjem rezbarske kolonije krstova danas su u Ovčar Banji svečano otvoreni drugi „Dani patrijarha Pavla“.


„Blaženo počivši patrijarh se zamonašio 1947. upravo ovde u Blagoveštenju, i to nama čačanima daje za pravo da se osećamo blagoslovenima. On nas i danas sa nebesa čuva kao naš pastir“- kazao je na otvaranju Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

On je napomenuo da dani posvećeni pređašnjem patrijarhu srpskome moraju proteći u znaku ljubavi, razumevanja i uzajamnog poštovanja, pogotovo što ove godine obeležavamo 800 leta od autokefalnosti naše crkve. Todorović je istakao, takođe, da se u čačanskom kraju upravo dovršava nekoliko hramova:

„Jedno od tih crkava, na svetoj dedovini u Vidovi pod Kablarom gradi i sadašnji patrijarh srpski Irinej Gavrilović, koji tu podiže hram od brvana. Stariji pamte da je raniji patrijarh German službovao u okolini Čačka bio je paroh u Miokovcima, a mlađi znaju da su čačani poreklom i današnji iguman Hilandara Metodije i starešina manastira Studenice doktor Tihonir Rakićević.

Todorović je napomenuo da posebne zasluge u vaspostavljanju ove priredbe pripadaju univerzitetskom profesoru iz Čačka dr. Dragu Miloševiću koji je osmislio događaj.

A Milošević je sa svoje strane saopštio da je na rezbarsku koloniju “Krst patrijarha Pavla“ prispelo osam radova od sedam autora, a da je prvu nagradu dobio protojerej Stafrofor Aranđel Danilović iz Gornjeg Milanovca za svoju rezbariju.

„Dani patrijarha Pavla“ biće nastavljeni 6. oktobra u čačanskom Domu kulture koncertom crkvenog hora Mitropolije iz Sankt Peterburga, a završeni na istom mestu 2. novembra koncertom hora „Prepodobni Rafailo Banatski“, iz Zrenjanina, prigodnom besedom i izložbom 33 portreta patrijarha Pavla.
Na današnji veliki pravoslavni praznik Krstovdan, liturgiju u Blagoveštenju služili su sveštenici čačanske crkve uz sasluženje Ostoje Kneževića, starešine sabornog hrama u Nikšiću i Dragana Gaćeše paroha iz Kućinaca. Zanimljivo je da su događaju prisustvovali i svi prvotimci FK „Borac“ iz Čačka.

„Za sve građane obezbedili smo besplatan prevoz od Čačka do Ovčar Banje kako bi uveličali ovaj događaj. I inače naša ustanova poklanja veliku pažnju verskom turizmu pa smo ove godine imali brojne posete po hramovima oko Čačka a među gostima su najbrojniji bili Italijani, zatim Rusi, Ukrajinci i Rumuni“- rekao je Vojin Jakovljević direktor TO Čačak.

Patrijarh srpski Pavle (Gojko Stojčević) rođen je 11. septembra 1914. u Kućancima (Austrougarska), a upokojio se 15. novembra 2009. u Beogradu, gde je i sahranjen u manastiru Rakovica.

IZVOR: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here